2011. január 22., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Tejfölös-tárkonyos raguleves.






Nagyon szeretem a raguleveseket, így a mai ebéd egy tejföllel, és tárkonnyal megbolondított leves volt, melyhez a farsangi időszakhoz híven fánkot sütöttem. A felkockázott sertéscomb mellett került a levesbe bőségesen zöldségféle is, és a tárkonyt sem sajnáltam ki. Természetesen aki nem szereti a tárkony ízét, az nyugodtan hagyja ki, attól a leves még nagyon finom lesz. Levesbetétnek most petrezselymes-vajas galuskát szaggattam a levesbe, melynek a receptje erre a linkre kattintva található.






Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb
2-3 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
25 dkg zöldborsó (fagyasztott)
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db tv paprika
2 db babérlevél
só (ízlés szerint)
őrölt bors (ízlés szerint)
tárkony (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
2 dl tejföl
1 ek mustár
1 tk liszt
2 ek étolaj
kb. 1,5 l víz






A húst vágjuk fel kisebb kockákra. A zöldségeket pucoljuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

Egy edénybe kanalazzuk bele az olajat, adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és kezdjük el párolni.

Pár perc után adjuk hozzá a kockára vágott húst, és addig pároljuk, míg a hús kifehéredik.

Ezután adjuk hozzá a zöldborsót, az apróra vágott fokhagymát, keverjük alaposan össze, szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint tárkonnyal, és pároljuk még pár percig, majd szórjuk meg a liszttel, keverjük össze, és öntsük fel a vízzel.

Ezután tegyük a levesbe a paradicsomot, a paprikát, a vöröshagymát, a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg a hús és a zöldségek puhára főnek.

A tejfölt és a mustárt keverjük simára egy kevés lével, és állandó keverés mellett, csorgassuk a levesbe, majd szaggassuk bele a galuskát, és főzzük még pár percig.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk.


Mivel éppen farsang van, így második fogásnak süssünk fánkot. Többféle fánkreceptem is van, nálunk mindegyik nagy kedvenc, így most ötletadónak jöjjön pár recept:




20 megjegyzés:

  1. Hmm micsoda leves ,és micsoda fánk kínálat a leves után:)Nagyon megkönnyíted a dolgunkat ,köszi:)

    VálaszTörlés
  2. Imádom az ilyen leveseket ez pont nekem való

    VálaszTörlés
  3. Egyik kedvencem ez a leves, én pulykamellből szoktam főzni, de biztos, hogy sertéshússal is isteni:-)

    VálaszTörlés
  4. De finom guszta levest készítettél,de megkívántam,el is döntöttem,jövőhéten borsó levest csinálok,most,hogy láttam a sok zöldséget:-),addig is kérek szépen egy tányérral:-))

    VálaszTörlés
  5. Szia Gizi!
    Ma én is pont ilyen levest főztem, csak én gombát is tettem bele.Nálunk a másodikféle aranygaluska volt vanília mártással.Én is nagyon szeretem ezt a levest.
    Üdv.Jutka

    VálaszTörlés
  6. Jajj én az ilyet imádom *__* Lophatok belőle egy tányérkával? ^_^

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, finom leves!
    És a fánk kínálat se semmi, nekem főleg az almával és dióval töltött tetszik!:))

    VálaszTörlés
  8. Ez az egyik kedvenc levelesem, nagyon szeretem!Én is pulykamellből készítem vagy csirkemellből.

    VálaszTörlés
  9. Jaj de nagyon szeretjük. Minden tejfölös, tárkonyos, ragus leves jöhet minden mennyiségben. Nagyon guszta és a színei is olyan tavaszt igézőek :)) csak jönne már....

    VálaszTörlés
  10. Cakeni!
    A leves nagyon finomra sikerült, főleg ezzel a galuskával. Gondoltam felteszem a fánkokat, hátha van olyan közöttük amelyik nem nagyon ismert.:)

    VálaszTörlés
  11. Bianka!
    Már küldök is neked egy tányérral.:)

    VálaszTörlés
  12. Citromhab!
    Így is nagyon finom volt, de a pulykahússal én is szívesebben megettem volna.:)

    VálaszTörlés
  13. Mónika!
    Nálunk is nagy sikere van az ilyen raguleveseknek, főleg ha jó tárkonyos.:)

    VálaszTörlés
  14. Ditta!
    Már küldöm is a levest. A borsóleves is nagyon kapós nálunk, főleg nyáron a friss borsóból.:)

    VálaszTörlés
  15. Szia Jutka!
    Imádom a gombát, hát a te levesed is szuper finom lehetett, na és az aranygaluska... Most jó nagyokat nyelek és a jövőhéten én is csinálok egy adagot.:)

    Üdv.Gizi

    VálaszTörlés
  16. Araniel!
    Nem kell lopnod, már viheted is!!!!:)

    VálaszTörlés
  17. Liza!
    Az a fánk nagyon finom!! Először tartottam tőle, de nagyon egyszerű és finom.:)

    VálaszTörlés
  18. Nelli!
    Szerintem nincs is olyan aki ne szeretné. Most nem volt itthon másfajta hús, így ebből készült, de így is nagyon finom volt.:)

    VálaszTörlés
  19. Viki!
    Nálunk is kedvencek az ilyen levesek. A tavasz sajnos még várat magára, pedig már nagyon unom ezt az időt.:(

    VálaszTörlés