2010. január 27., szerda

Szalagos fánk.





Napok óta készülök fánkot sütni, először is mert így farsang táján éppen aktuális, másodsorban pedig, mert nagyon szeretjük. A szalagos fánk az örök kedvenc, melyet még az anyukámtól tanultam. Ő is szívesen sütötte farsang táján. Mivel ez egy szalagos fánk, így a nevéhez illően, kellene hogy szépen látszódjon rajta a szalag. Sütés közben aztán kicsit izgulok is, hogy sikerüljön, de azért általában, szép szalagos. Viszont, ha mégsem, hát gyorsan megesszük úgy is, mert szalag ide, vagy oda, a fánk mindenképpen nagyon finom. A frissen kisült, habkönnyű fánkokat porcukorral megszórva, és házi sárgabaracklekvárral tálaltam. (további fánkreceptek itt megtalálhatóak)







Hozzávalók 25-30 db fánkhoz:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg margarin
2 tojássárgája
1/2 dl rum
csipet só
3 dl tej
olaj a sütéshez






Én kenyérsütőgépben dagasztom meg a tésztát, de ezt megtehetjük kézzel is.

Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos, cukros tejben. A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, az olvasztott margarinnal, és a rummal. Ezután keverjük hozzá a maradék langyos tejet is, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet.
Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (egy lágyabb tésztát fogunk kapni)

A megdagasztott tésztát tegyük át egy alaposan kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb. egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastagra és ízlés szerinti méretűre szaggassuk ki. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd kelesszük még 30 percig.

Egy serpenyőbe öntsünk bőséges mennyiségű olajat, majd melegítsünk fel. Egy csipet tésztával ellenőrizzük, hogy elég forró-e már az olaj. (akkor jó, ha rögtön elkezd sülni)

A fánkokat a felső felükkel lefelé helyezzük bele a középforró olajba, majd egy fedővel fedjük le a serpenyő tetejét. Közepes hőfokon süssük 1-2 percig, majd fordítsuk át a fánkokat, és süssük a másik felét is szép pirosra. (átfordítás után, már nem kel lefedni a serpenyő tetejét!!!!!!!)

A megsült fánkokat szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. Én saját készítésű házi sárgabaracklekvárral kínáltam.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek, hú de megkívántam! Kérhetek belőle...?

    VálaszTörlés
  2. Én ahogy olvastam folyamatosan nyeltem.Annál a résznél hogy "jó pár darabot el is fogyasztottam"már rohantam is a konyhába bekeverni a tésztát.

    VálaszTörlés
  3. Tökéletes! Gyönyörű! Én nem tudok ilyet! :-(

    VálaszTörlés
  4. Liza!
    Köszönöm!! Persze hogy kérhetsz, már küldöm is!!!:)

    VálaszTörlés
  5. Zsuzsi!
    Köszönöm hogy benéztél hozzám!!! Lehet már túl is vagy a sütésen, jó étvágyat hozzá!!!!(de látom az megvolt már a recept olvasásakor):)

    VálaszTörlés
  6. Andi!
    Köszönöm!!! És fogadjunk ha így sütöd a tied is pont ilyen lesz!!!:)

    VálaszTörlés