2010. október 10., vasárnap

Almás-ricottás túrótorta sütés nélkül.


Valami finom süteményre vágytam, de semmi kedvem nem volt ma sütkérezni. Így aztán a saját képzeletemre hagyatkozva született meg ez a sütés nélküli torta. Az alapjául szolgáló almákat barna cukorban és édes fehérborban pároltam meg, mint egy előző (itt megtalálható) tortánál. Most is bevált, nagyon finomra sikerült. Mivel volt itthon ricotta és hulala, így a habos krémet azokból kevertem ki. Az alma párolása után megmaradt szirupot besűrítettem és tálaláskor a tortaszeletre csorgattam. Az összeállítás nem tartott tovább félóránál, majd egy órácskát a hűtőben pihentettem, ezalatt az ízek jól összeértek és a torta is szépen szeletelhető lett.




26 cm-es tortaformához:

4-5 db alma
3-4 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl édes fehérbor
fahéj
szegfűszeg
2-3 dk margarin

Az almákat megmosni, negyedekbe vágni, a magházat kivágni, majd vékonyan felszeletelni.
Egy serpenyőbe elkezdeni karamellizálni a barna cukrot és a vaníliás cukrot. Ha már megolvadt beletenni a margarint, majd hozzáönteni a bort, beletenni párszem szegfűszeget és egy darab fahajat. Végül hozzáadni a felszeletelt almát, jól összeforgatni, majd lefedve kb. 5 percig párolni.
Ezután jól lecsepegtetve kiszedni egy tálcára és hagyni teljesen kihűlni.

50 dk ricotta
5 dl Hulala
1 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor
porcukor
1 citrom leve
10 g zselatin
3,5 dl víz

A pudingport simára keverni 2,5 dl vízzel, majd sűrűre főzni. A tűzről levéve hagyni teljesen kihűlni.
A ricottát az ízlés szerinti mennyiségű cukorral, vaníliás cukorral, citromlével jól kikeverni. Ezután hozzákeverni a teljesen kihűlt pudingport.
1 dl vizet felforralni, majd a tűzről levéve belekeverni a zselatint. Kihűteni, majd ezt is a ricottás krémhez keverni.
A hulalát kemény habbá verni, majd apránként óvatosan szintén a krémhez keverni.

Egy 26 csm-es tortaforma aljába sütőpapírt tenni, majd szépen egymásmellé helyezni a kihűlt almaszeleteket.
Ezután a tetejére kanalazni a habos masszát, tetejét egyenletesen elsimítani, majd legalább egy órára hűtőbe tenni pihentetni.

A megmaradt szirupba még 2-3 ek barna cukrot tenni, majd szép lassan, állandó keverés mellett besűríteni.
Tálaláskor a tortaszeletek tetejére csorgatni a karamellt.

14 megjegyzés:

  1. Jaj micsoda finomságot készítettél már megint!

    Igazán guszta, és bizonyára finom is!

    VálaszTörlés
  2. Gizi, ez nagyon szupi lett :) főleg a karamellcsíkok a tetején :)
    http://bodzablog.freeblog.hu

    VálaszTörlés
  3. Na akkor légyszi küldjed!!!!köszi!!!!

    VálaszTörlés
  4. Na ez nekem nagyon bejön! :)

    VálaszTörlés
  5. Nyami. Egy szeletet kérnék:)

    Nézz majd be hozzám légyszíke:))

    VálaszTörlés
  6. Jaj ez valami csodásan néz ki

    VálaszTörlés
  7. Juci!
    Köszönöm!! Bizony nagyon finom volt, főleg a karamellel a tetején.:)

    VálaszTörlés
  8. MissRed!
    Nagyon köszönöm!!! Jártam nálad, sok finomságot készítettél, de valamiért nemsikerül kommentelni.:(

    VálaszTörlés
  9. Melli!
    Elküldtem, remélem odaért!!!:))

    VálaszTörlés
  10. Ami!
    Örülök hogy tetszik, érdemes kipróbálni!!:)

    VálaszTörlés
  11. DebiGabi!
    Természetesen neked is jut egy szelet.:)

    Benéztem hozzád, és nagyon köszönöm, hogy gondoltál rám.

    VálaszTörlés
  12. Zsiri!
    Teis, teis, kapsz belőle!!!:)))

    VálaszTörlés