2010. szeptember 19., vasárnap

Sajttorta vízfürdőben sütve.




Olvastam arról, hogy a sajttortát a legjobb ha vízfürdőben sütjük. Mivel szeretek mindent kipróbálni, így nem is halogattam sokáig, tegnap megsütöttem. Valóban sokkal finomabb lett így, az alapként készített kekszes morzsa nem száradt ki, és a sajtos-ricottás töltelék is finom szaftos marad. A sütése pedig csak annyiban tér el, hogy egy vizet tartalmazó tepsibe kell beleállítani a tortaformát. Amint a teteje szép aranybarna lesz, egy sütőpapírral le kell takarni és úgy sütni tovább. Én egy kissé figyelmetlen voltam, és picivel később takartam csak le, de ez még éppen időben történt. Tetejére málnapépet csepegtettem és ettől kicsit mutatósabb lett a teteje. Mivel teljesen ki kell hogy hűljön szeletelés előtt, így érdemes már előző nap megsütni és a hűtőben pihentetni. Tálaláskor én málnaöntetet csorgattam a tetejére, de ízlés szerint készíthetünk hozzá öntetet akár szilvából vagy éppen őszibarackból is.






Kekszes alap, 24 cm-es tortaformához:

20 dkg kakaós keksz (pl. Győri Édes)
10 dkg margarin


A kekszet összemorzsolni, majd az olvasztott forró margarinnal összekeverni.
Egy tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a kekszes morzsát és egy kanál segítségével egyenletesen belelapogatni.(én kézzel lapogattam bele, mert úgy egyszerűbb)
A hűtőbe tenni és lehűteni. Közben ellehet készíteni a tölteléket.


Töltelék hozzávalói:

20 dkg krémsajt
50 dkg ricotta
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk vaníliaaroma
csipet só
4 nagy tojás
reszelt citromhéj
1 citrom leve
1 ek keményítő
málnapép



Egy tálba tenni a krémsajtot és a fele porcukrot, majd robotgéppel simára keverni.
Ezután hozzáadni a ricottát, a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot és a vaníliaaromát és szintén jól kikeverni.
Amikor már eléggé krémes hozzáadni a keményítőt, belereszelni a citrom héját és belenyomni a levét, majd tovább keverni. Végül állandó keverés mellett egyesével hozzáadni az egész tojásokat.( mindegyik tojás után jól kikeverni)

Elővenni a hűtőből a kekszes alapot, majd a tortaforma külsejét alufóliába csomagolni, hogy sütés közbe nehogy beszivárogjon a víz a formába.

Az előzőleg jól kikevert tölteléket a kekszes alapra önteni, majd málnapépet csepegtetni rá és egy hegyes késsel kissé megmintázni.

Egy tepsibe vizet önteni és betenni a sütőbe.
A sütőt közepes lángon előmelegíteni, majd a vízzel töltött tepsibe helyezni a tortaformát és kb. 60 perc alatt készre sütni a tortát. (én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem)

Sütés közben, ha már szép aranybarna lesz a torta teteje, de még a sütési idő nem járt le, egy sütőpapírral le kell takarni.

Tálaláskor gyümölcsöntetet csorgatni a tetejére. (én málnát turmixoltam le, majd szitán átpasszíroztam, cukorral vaníliás cukorral ízesítettem és párpercig állandó keverés mellett főztem. végül pedig egy pici vízzel elkevert keményítővel besűrítettem, úgy hogy még eléggé folyós maradjon)


14 megjegyzés:

  1. Csodálatos. Hálás lehet a családod, hogy folyamatosan ilyen mennyei deszerteket és ételeket készítesz nekik :)

    VálaszTörlés
  2. Fú de jó. Ezt most nagyon meg tudnám enni. Nagyon hasonló a New York-i krémsajttortámhoz, amit imádok :)

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem tavaly csináltuk ezt a tortát a Daring Bakers-el. Finom volt, mutatós, de nekem annira nem éri meg a macerát.

    Te hogy látod?

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik, kipróbálom én is!:-))

    VálaszTörlés
  5. Bianka!
    Köszönöm!!! A férjem igencsak hálás,és szívesen fogadja a főztömet, de mellette igencsak aggódik, mert fél az elhízástól.:))

    VálaszTörlés
  6. Araniel!
    Szívesen küldök belőle, de lehet inkább odaköltözöm a közeledbe.:))Ezt is imádnád az tuti.

    VálaszTörlés
  7. Gabriella!
    Én nem találtam macerásnak, csak annyiban más az előzőekben sütött hasonló tortáimhoz, hogy ezt vízzel töltött tepsibe kell sütni. A másik sütésnél is nézegettem nehogy túlbarnuljon a teteje. Az összeállítás pedig egyforma. A gyümölcspépet elhagyva a tetejéről pedig még egyszerűbb.

    VálaszTörlés
  8. Andi/cuki!
    Nem fogod megbánni és neked tuti még sokkal szebb lesz.:))Majd megyek leskelődni.

    VálaszTörlés
  9. Szemirámisz!
    Nagyon finom!!!! Többféle gyümölccsel is készíthető, csak a képzelet szab határt.:)

    VálaszTörlés
  10. Szuper jól néz ki, vittem a receptjét!:-)

    VálaszTörlés
  11. Latsia!
    Köszönöm!!! Biztosan nem fogsz csalódni benne, mert nagyon finom.:)

    VálaszTörlés