2010. augusztus 1., vasárnap

Tejfölös-baconos cukkinileves kapros-vajas galuskával.


Ez a változó időjárás a nyaraláshoz nem feltétlenül kedvez idén, viszont a kertben a cukkininek igenis a hasznára válik. Gyönyörű szép példányok fogadtak, szerencsére azért elég zsengék ahhoz hogy még felhasználhatóak legyenek.(legalábbis akad olyan is még) Így ma mindenképpen egy finom levest készítettem. Tejfölösen, mivel az elutazás előtt került egy vödröcske bontatlan tejföl a fagyasztóba, melyet csakis leves vagy főzelék készítésére lehet már csak felhasználni a kissé megváltozott állaga miatt. Ízre viszont mit sem változott, ezáltal a leves is igen finom lett tőle. Friss tejföllel csak selymesebb lenne, de finomabb semmiképpen. Tehát adott volt a cukkini, a tejföl és a hűtő szemrevételezése során előkerült még a bacon is. Hozzávalók megvoltak már csak a főzés volt hátra. Kis gondolkodás után úgy döntöttem, hogy levesbetétként vajas galuskát készítek és egy kis kaporral bolondítom meg. Mondhatom jó ötlet volt, remekül sikerült és a leveshez is kiválóan illett ez az ízvilág. Cukkini rajongóknak csakis ajánlani tudom a kipróbálását.

1 közepes cukkini
1 cs bacon
2 dl tejföl
2 ek kukoricaliszt
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma

őrölt fehérbors
2-3 db húsleveskocka


A cukkinit és a bacont felkockázni, a vöröshagymát apróra feldarabolni.
Egy edénybe elkezdeni a bacont zsírjára sütni, majd ha már kezd üvegesedni hozzáadni a vöröshagymát és így sütni tovább. Párperc után vékonyan beleszeletelni a fokhagymát, jól összeforgatni majd hozzáadni a kockára vágott cukkinit. Így párolni tovább és közben ízlés szerint fűszerezni.(1-2 perc) Végül felönteni annyi vízzel hogy jól ellepje, kiforralni, majd szép lassan puhára főzni. (kb. 30 perc)

Közben a kukoricalisztet simára keverni a tejföllel és egy pici levessel, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Jól kiforralni, és galuskát szaggatni bele. Addig főzni, míg feljönnek a galuskák a leves tetejére. (én kapros-vajas galuskát szaggattam bele)
Tálaláskor ízlés szerint még apróra vágott kaporral is meglehet szórni.
Nagyon finom, gyorsan elkészíthető, ám igen laktató leves.

8 megjegyzés:

  1. Micsoda ízkavalkád, biztos isteni

    VálaszTörlés
  2. Te aztán nem sokat teketóriáztál, hamar belendültél ismét!:-)) Üdv újra itthon!:-))

    VálaszTörlés
  3. Andi/cuki!
    Köszi az üdvözlést!!! Tudod enni kell, és ötletem, na meg cukkinim van bőven.:))

    VálaszTörlés
  4. Dia!
    Bátran merem neked is ajánlani, nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  5. Én is szeretem!Kaprosan, mennyei!

    VálaszTörlés
  6. Juci!
    Nem fogod elhinni, de pont terád gondoltam, mert nálad láttam hogy szereted a kaprot.:)

    VálaszTörlés