2010. augusztus 9., hétfő

Sárgadinnye krémleves pirított mandulás habgaluskával.




Szeretem a krémleveseket és szerencsére mindenféle gyümölcsből elkészíthető. Most a sárgadinnyére esett a választásom. Persze azért hogy minél finomabb legyen, megpróbáltam egy kis fehérborral ízesíteni a fűszerek mellett. Mondhatom nagyon finom lett. Pár órára hűtőbe tettem, így volt ideje kellően lehűlni és az ízek is remekül összeértek. Igaz nem volt nagy meleg, mégis igen jólesett kanalazni. Levesbetétnek pedig pirított mandulával ízesített tejszínhabot kínáltam hozzá. A tejszínhab már magában is finom, de így az apróra darabokban hozzáadott pirított mandulával nagyon-nagyon finom. Mindenkinek csak ajánlani tudom az elkészítését, garantálom nem fog csalódni.






Hozzávalók:

1 sárgadinnye
4-5 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
3 dl édes fehérbor
4 dl víz
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
fahéj
3-4 db szegfűszeg
reszelt narancshéj


Egy edénybe elkezdeni karamellizálni a barna cukrot, majd ha már eléggé folyós és nem túl barna, hozzáadni a felkockázott sárgadinnyét. (hirtelen elkezd sercegni és a cukor egy része megkeményedik, de a folyadéktól gyorsan elolvad) Jól összeforgatni, felönteni a vízzel és 2 dl fehérborral. Ízlés szerint szegfűszeget, fahajat és reszelt narancshéjat tenni bele. Felforralni és lassú tűzön kb. 30 percig főzni. Közben ha szükséges még cukorral ízesíteni.
Amikor megfőtt, botmixerrel pépesíteni.

A pudingport simára keverni a tejszínnel, majd a levest visszatenni a tűzre, újraforralni és állandó keverés mellett belecsorgatni a pudingos-tejszínt. Jól kiforralni, és végül beleönteni a maradék fehérbort, de főzni már nem kell tovább.
Kihűteni, majd pár órára a hűtőbe tenni, hogy jól lehűljön.


Habgaluska hozzávalói:

2 dl Hulala (v. tejszín)
5 dkg mandula

A mandulát egy teflon serpenyőben, mérsékelt lángon szép világos színűre megpirítani. Teljesen kihűteni, majd kicsi apró darabokra törni.
A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan hozzákeverni a mandulát.

A levest kelyhekbe merni, majd mandulás habból galuskákat formázni és tálaláskor a leves tetejére helyezni.

19 megjegyzés:

  1. Ez igen, nagyon komoly leves és a tálka valami csúcs szuper

    VálaszTörlés
  2. De guszta!
    Én is készítettem barack levest :) cserélhetnénk! :)

    VálaszTörlés
  3. Mennyire hasonlót főztünk :-)))

    Isteni lehetett!

    VálaszTörlés
  4. Hogy te mit ki nem találsz!
    Nagyon guszta!
    Ma is jövök hozzád ebédelni!

    VálaszTörlés
  5. Ami!
    Köszönöm!! szívesen cserélek a barack levest is szeretem:)

    VálaszTörlés
  6. Viki!
    Jártam nálad, a te levesed is nagyon ütős!!! Még a képeink is szinte egyformák.:))

    VálaszTörlés
  7. Juci!
    Köszönöm!!! Szeretek mindig valami újat kitalálni. Szívesen látlak, bármikor.:)

    VálaszTörlés
  8. Szeretem a sárgadinnyét. Azt hiszem ez igencsak bejönne nekem :)

    VálaszTörlés
  9. Ottis!
    Az volt, ismételni fogom.:))

    VálaszTörlés
  10. Araniel!
    Akkor tutira te is szeretnéd.:))

    VálaszTörlés
  11. Melli!
    Sárgadinnyét ehetsz??? Mert tudom görögöt sajnos nem, na de küldök kóstolót.:))

    VálaszTörlés
  12. Ezt a verziót is megcsináltam, valami isteni finom, már most a Zuram kedvence!! Köszi köszi!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sylvia, én köszönöm hogy megint kipróbáltad a receptemet, és nagyon örülök, hogy az "Zuradnak" is ízlett. :)

      Törlés