2015. március 3., kedd

Sajtos-diós tekercs áfonyamártással.




A napokban éppen a TV-Paprikát néztem, amikor is Jamie Oliver kezdet el a főzni. Szeretem nézni a műsorait, és több mindent el is készítettem már tőle. Eddig még soha nem csalódtam, mert mindig azt kaptam, amit vártam. Természetesen így történt ez most is. A réteslapokat diós töltelékkel töltötte meg, majd a ropogósra sült rudakat, áfonyamártással tálalta. Mivel nagyon szeretem a sajtokat, és a dió is a kedvenceim közé tartozik, így a receptet gyorsan lefirkantottam egy cetlire, most pedig elérkezett az idő az elkészítésére is.  Az egész művelet nem tartott bő félóránál tovább, és már tálalhattam is. A ropogósra sült rétestészta a sajtos-diós töltelékkel már magában is nagyon finom, de az áfonyamártással együtt, egyszerűen abbahagyhatatlan.







 Hozzávalók:

1 cs réteslap (6 db-os)
20 dkg camembert (v ízlés szerinti sajt)
10 dkg pörkölt dió
őrölt fehér bors
snidling
1-2 ek olívaolaj



A sajtot tördeljük kisebb darabokra, majd adjuk hozzá az előzőleg megpörkölt diót, ízlés szerint snidlinget, sózzuk, borsozzuk, és turmixoljuk össze. Ezután osszuk el hat egyenlő részre. (a diót egy teflon serpenyőben állandó keverés mellett, pörköljük meg pár pillanat alatt)

Egy nedves konyharuhára tegyünk rá egy réteslapot, majd kenjük le olívaolajjal. Ezután hajtsuk félbe, majd egy csíkban helyezzünk rá egy adag tölteléket úgy, hogy a két szélénél kb 1 cm elmaradjon.

Ezután hajtsuk rá a két szélén üresen maradt tésztát, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel. (arra figyeljünk, hogy NE tekerjük szorosra!!!)
A maradék réteslapokkal is így járjunk el.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól kicsit távolabb a megtöltött tekercseket, majd kenjük le olívaolajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra, ropogósra.






Áfonyamártás hozzávalói:


10 dkg aszalt vörös áfonya
1 dl vörösbor
1 dl víz
1 mk őrölt fahéj
4-5 db szegfűszeg
2 cs vaníliás cukor
2 ek kristálycukor (lehet több is)


Az áfonyát és a többi hozzávalót tegyük bele egy edénybe, majd lassú tűzön főzzük kb. 10 percig. Ezután szedjük ki a szegfűszeget, majd botmixerrel pépesítsük. (ízlés szerint több cukrot is tehetünk bele)





 Tálaláskor helyezzük tányérra a ropogósra sült tekercseket, majd az áfonyamártással kínáljuk.








3 megjegyzés:

  1. Kedves Gizi!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy ez esetben mit értünk "pörkölt dió" alatt? Azt mikor serpenyőben kicsit át vannak pirítva a magok vagy másfajta eljárásról van szó?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Lilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lilla!

      Köszönöm, hogy rákérdeztél, így a receptben is odaírtam hogyan is gondoltam. Igen, azt értem a "pörkölt dió" alatt, hogy egy serpenyőben pár pillanat alatt megpöröljük a diót.

      Ha éppen meleg a sütő, akkor szoktam nagyobb mennyiségű diót egy tepsibe betenni, és ott megpörkölni. Szerintem akkor sokkal finomabb, mert egyenletesebben pörkölődik meg a dió, és olyan finom, hogy csak úgy magában elnassolom.

      Üdvözlettel: Gizi

      Törlés
  2. Kedves Gizi!

    Köszönöm szépen a választ, mindenképp ki fogom próbálni a receptet is és a sütőben pirítást is. :)
    Lilla

    VálaszTörlés