2017. december 22., péntek

Gesztenyés trüffel szelet.




Karácsonykor nálunk elmaradhatatlan a gesztenyével készült sütemény, torta, vagy éppen a sütés nélküli desszert. Idén erre a gesztenyés trüffel szeletre esett a választásom, melyet csak össze kell keverni, formába önteni, majd irány a hűtő, hogy kellően megdermedjen. Dermedés után sincs vele sok dolgunk, csupán csak bevonjuk csokoládéval, és mehet is vissza a hűtőbe.... A selymesen krémes gesztenyés csokoládé pedig nagyon, de nagyon finom. Gesztenye és csokoládé imádóknak pedig szinte kötelező elkészíteni. Ízlés szerint pedig laktózmentes vajat, és laktózmentes tejet is használhatunk hozzá.





Hozzávalók 24x9x7 cm-es formához:

50 dkg gesztenyemassza
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
12,5 dkg csokoládé (70%-os)
10 dkg vaj (lehet laktózmentes is!!)
0,5 dl tej (lehet laktózmentes is!!) 
2-3 ek rum


A gesztenyemasszát nyomjuk át a krumplinyomón, vagy villával alaposan törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumot, és robotgéppel keverjük simára.

A csokoládéhoz adjuk hozzá a tejet, és gőzfürdő fölött, kevergetve olvasszuk fel, majd vegyük le, adjuk hozzá a felkockázott vajat, és keverjük simára.

Ezután csorgassuk a gesztenyés keverékhez, majd szintén robotgéppel keverjük simára.

A formát béleljük ki folpack fóliával, egyenletesen öntsük bele a masszát,  majd tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. (Én egész éjszakára a hűtőben hagytam.)

Amikor már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, majd fordítsuk át egy tálcára. Ezután óvatosan húzzuk le a fóliát, majd vonjuk be csokoládémázzal.




Csokoládémáz hozzávalói:

12,5 dkg étcsokoládé
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 tk vaj


A tejszínhez adjuk hozzá a vajat és melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen felolvad, és éppen csak langyos lesz.

Ezután a hűtőből kivett, és egy tálcára átfordított trüffelt vonjuk be a csokoládémázzal, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.




Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a gesztenyés trüffelt a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Én az ünnephez illően porcukorral megszórva díszítettem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése