2017. december 15., péntek

Fordított narancstorta. (Gluténmentes)




Ez a fordított narancstorta ugyan gluténmentes, de bárki elkészítheti mert a tésztájába liszt helyett darált dió, és mandulaliszt (vagyis lisztté őrölt mandula) került. A receptre teljesen véletlenül bukkantam rá, a Cookpad oldalán, és rögtön megtetszett. Igaz az eredeti receptben vérnaranccsal készült, de én egyszerűen naranccsal helyettesítettem, és így is nagyon finom volt a torta. A sütőből kivéve finom narancs, fahéj, és szegfűszeg illat lengte be az egész konyhát. Karácsony közeledtével pedig ünnepi hangulatban fogyasztottuk el.





Narancsos rész hozzávalói:

3 db narancs
12 dkg barna cukor
0,5 dl víz
1 cs vaníliás cukor
2 db szegfűszeg
1 darabka fahéj


Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket, öntsük fel a vízzel, és addig melegítsük hogy a cukor feloldódjon.

A narancsot alaposan mossuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel.

Ezután tegyük bele a cukorszirupba, majd szép lassan pároljuk kb. 10 percig a narancsszeleteket, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen. (Én közben többször átfordítottam a narancsszeleteket, hogy mindenhol érje a szirup.)

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy az oldalát is fedje, és helyezzük bele a kihűtött narancsszeletek, majd csorgassuk rá a visszamaradt szirupot.




Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

10 dkg mandulaliszt
8 dkg darált dió
2 dkg kukoricakeményítő
15 dkg vaj (laktózmentes)
15 dkg barna cukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás (nagy)
1 púpozott tk sütőpor
1 tk őrölt fahéj
2 púpozott ek laktózmentes tejföl


A keverőtálba tegyük bele a barna cukrot, a vaníliás cukrot, adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, majd keverjük jó habosra.

Ezután állandó keverés mellett, először egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a tejfölt, és keverjük simára.

Ezután szintén állandó keverés mellett, először kanalazzuk hozzá a fahéjjal összekevert darált diót, majd a sütőporral összekevert mandulalisztet is. (Addig keverjük, hogy egy sima masszát kapjunk.)

Végül a tortaformában lévő szirupos narancs tetejére egyenletesen kanalazzuk rá a masszát. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50-60 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kb. 10 percig hűlni, majd tegyünk egy tálcát a tortaforma tetejére, és egy hirtelen mozdulattal fordítsuk át a tortát, majd így hűtsük ki teljesen.



Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, helyezzük kistányérra, majd úgy kínáljuk. A torta tésztája nagyon finom szaftos, melyhez nagyon jól illik a fűszeres narancs.


 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 200 kcal
 
Fehérje: 5 g
 
Zsír: 17 g
 
Szénhidrát: 7 g
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése