2017. május 23., kedd

Spárgás-leveles pizza.




Nem kelt pizza tésztával készült, és nem is kerek, sőt még húsféleség sincs rajta, én mégis azt mondanám rá hogy pizza kicsit másképpen. A megszokott paradicsomos szósz helyett pl. spárgás-kapros-tejfölös kencével kentem meg a leveles tésztát, majd rápakoltam a spárgabimbót, a vékonyra szeletelt hónapos retket és paradicsomot, majd irány a sütő. A sütési idő vége felé pedig bőségesen megszórtam reszelt sajttal, majd készre sütöttem. Az íze pedig nagyon, de nagyon finom volt.





 Hozzávalók:

1 cs leveles tészta (Tante Fanny)
1 cs zöld spárga
2 db paradicsom
3-4 db hónapos retek
1 kisebb csokor kapor
őrölt színes bors
1,5 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt (pl. gouda)





A spárga szárát hajlítsuk meg, majd törjük le a fás részét, de ne dobjuk ki.

Ezután vágjuk le a bimbót, majd a szárrészt daraboljuk fel.

Egy edénybe tegyük bele a spárgabimbókat, majd adjunk hozzá egy csipet sót, és egy csipet cukrot, majd pár perc alatt főzzük roppanósra. Ezután szedjük ki a főzővízből, öblítsük le hideg vízzel, és tegyük félre.

A visszamaradt főzővízbe tegyük bele a feldarabolt szárrészt, és a letört fás részt, majd főzzük puhára.

Ezután szűrjük le, majd szedjük ki a fás részt, és dobjuk ki, mert arra már nem lesz szükség.

A puhára főtt szárhoz adjuk hozzá a tejfölt, a kissé összevágott kaprot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk össze.

Az előnyújtott leveles tésztát csomagoljuk ki, majd körbe a szélét kicsit hajtsuk vissza. (azért kell kicsit visszahajtani, hogy sütés közben jobban megemelkedjen, és ne tudjon lefolyni a szósz)

Ezután kanalazzuk rá a tejfölös-spárgás-kapros szószt, majd pakoljuk rá a vékonyra felszeletelt retket, a paradicsomot, és tegyük rá a félretett spárgabimbókat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon 25-30 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütési idő vége felé vegyük ki a sütőből, majd szórjuk meg a reszelt sajttal, és tegyük vissza még pár percre, hogy a sajt ráolvadjon.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A ropogósra sült leveles tészta nagyon finom a kapros-spárgás-tejfölös szósszal, és a rápakolt zöldségekkel.


2 megjegyzés:

  1. Kedves Gizi!
    Tegnap vacsira kipróbáltuk, nagyon finom! A tejfölös spárgás szósz szuper! Nem volt itthon kaprom, meg retek, így egy kis petrezselymet raktam hozzá, meg kis kockázott beacon-nel "husosítottam", így is nagyon jó lett.Köszönjük az ötletet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilvi!

      Nagyon örülök, hogy kipróbáltad a receptet, és annak még jobban, hogy nem csalódtál benne. Én azt vallom, amibe van bacon az csakis finom lehet..... és a petrezselyem is jól illik hozzá. Legközelebb én is így készítem, köszi az ötletet.

      Törlés