2017. május 10., szerda

Kapros spárgaleves halgombóccal.




Nagy kedvencem a spárga, de sajnálatomra csak pár hétig készülhetnek belőle a finomságok. Így aztán igyekszem minél többször, és minél változatosabban elkészíteni. Éppen egy spárgakrémlevest készültem  főzni, amikor is eszembe jutott hogy van itthon egy doboz tonhalkonzerv..... Gondoltam a levesbe főzök egy egyszerű halgombócot, elrontani biztosan nem fogja majd. Valóban nem rontotta el, sőt.... Először a halgombócot készítettem el, majd a visszamaradt főzőlével készült a leves, melyet végül tejföllel és tejszínnel ízesítve leturmixoltam, és átpasszírozta. Az elkészült leves pedig nemcsak ízletes, de selymesen-krémes lett, és nagyon jól illet hozzá a halgombóc.





 Hozzávalók a halgombóchoz:

1 db tonhalkonzerv sós lében
1 db tojás (nagy)
3-4 ek zsemlemorzsa
őrölt színes bors
1 l víz + 1 ek ételízesítő


A tonhalat tegyük egy szűrőbe és alaposan csepegtessük le.

Ezután villával törjük össze, majd sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tojást és keverjük össze.

Ezután adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy a massza összeálljon, majd formázzunk kisebb gombócokat.

A vízhez adjuk hozzá az ételízesítőt, forraljuk fel, majd helyezzük bele a halgombócokat, mérsékeljük a hőfokot, majd főzzük 3-4 percig. Ezután szűrőkanállal szedjük ki, majd tartsuk melegen.




Hozzávalók a leveshez:

1 cs zöld spárga
1 db vöröshagyma
1 csokor kapor
őrölt színes bors
csipet szerecsendió
2 dl tejföl
2 dl főzőtejszín (v. Hulala főzőkrém)
3 dkg vaj
1 ek olívaolaj
a halgombóc főzőleve


A spárgát hajlítsuk meg, majd törjük le a fás részét, de ne dobjuk ki, mert kell az alapléhez.

Ezután vágjuk le a spárgabimbókat, majd tegyük félre, a szárrészét pedig vágjuk fel kisebb darabokra.

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kaprot szintén vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott spárgát, és a letört, félretett szárrészt, szórjuk meg a kaporral, keverjük össze, majd öntsük fel a halgombóc főzőlevével.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd főzzük puhára. Ezután adjuk hozzá a félretett spárgabimbót, és főzzük még pár percig, hogy a bimbó is megpuhuljon.

Ezután szedjük ki a levesből a bimbókat és tegyük félre, és szedjük ki a vastagabb-fásabb szárrészt is. (a szárrészt dobjuk ki, arra már nem lesz szükség)

A leveshez adjuk hozzá a tejfölt, és a tejszínt, majd turmixoljuk össze, végül pedig egy szűrőn passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen.

Ezután tegyük vissza a levesbe a félretett bimbókat, és a halgombócot, majd melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.




Tálaláskor szedjük a levest és a halgombócot tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint apróra vágott kaporral is megszórhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése