2017. május 21., vasárnap

Csokoládés-mogyoróvajas torta.




Erre a hétvégére egy sütés nélküli tortát készítettem melyhez a mogyoróvajat, a csokoládét, és a tejszínhabot hívtam segítségül. A torta alapja vajas-zabkekszes keverék, de ízlés szerint pl. babapiskótából, vagy éppen kekszből is készíthetjük. A zabkekszes alapra először a csokoládékrém, arra pedig a mogyoróvajas krém kerül, majd irány a hűtő, ahol pár óra alatt kellően megdermed a torta és már tálalhatjuk is. Én már tegnap összeállítottam, így bőven volt ideje megdermedni, és az ízek is kellően összeértek. A kétféle könnyű-habos krém pedig nagyon, de nagyon finom együtt. Csokoládéimádóknak pedig csakis ajánlani tudom.





Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

1,5 csomag Győri Édes Zabfalatok
15 dkg vaj


A zabkekszet morzsoljuk össze, majd öntsük hozzá a felolvasztott vajat, és keverjük össze.

Ezután öntsük bele a sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd egyenletesen lapogassuk el, és tenyérrel jól nyomkodjuk le. 

Ezután tegyük be legalább egy órára a hűtőbe. 




Csokoládés rész hozzávalói:

12,5 dkg csokoládé (70%-os)
35 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín + habfix)


A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. (teljesen hűtsük ki mielőtt a krémhez kevernénk)

A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a felolvasztott, és visszahűtött csokoládét.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverjük hozzá a csokoládés krémhez. (keverőkanállal keverjük össze, hogy a hab ne nagyon törjön)

Ezután vegyük ki a tortaformát a hűtőből, és a kekszes alapra egyenletesen kanalazzuk rá a csokoládékrémet, majd tegyük vissza a hűtőbe dermedni.




Mogyoróvajas rész hozzávalói:

30 dkg mogyoróvaj
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín + habfix)


A mogyoróvajat keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mogyoróvajas krémhez. (keverőkanállal keverjük össze, hogy a hab ne nagyon törjön)

Ezután vegyük ki a tortaformát a hűtőből, és egyenletesen kanalazzuk a csokoládés krém tetejére, majd tegyük vissza pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek. (én előző nap összeállítottam a tortát, és tálalásig a hűtőben pihent)

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, óvatosan helyezzük egy tálcára, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Most, hogy itt a jó idő, általában savanykásabb édességeket kívánok, de a kép alapján ezt biztosan nem utasítanám vissza :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem se utasítanád vissza, mert annyira finom, krémes, habos, csokis.... :) Többféle rebarbarás, epres süteményt és tortát sütöttem egymásután, úgyhogy már annyi vágytunk egy ilyen csokira. :)

      Törlés