Nálunk a hétvége elképzelhetetlen sütemény, vagy éppen torta nélkül. (na, nem mintha hétköznap nem sütnék ezerrel :) ) Szívesen készítek sütés nélküli tortát az éppen aktuális gyümölccsel, amely most az eper. A torta összeállítás roppant egyszerű, és csakis addig kell türelmesen várakozni, még a hűtőben eltölt pár órát, és megdermed. Az alapot készíthetjük ízlés szerint keksszel, vagy éppen babapiskótával, de a joghurtos eperhabhoz érdemes görög joghurtot választani, mert azzal sokkal finomabb, és krémesebb lesz.
Hozzávalók a kekszes alaphoz:
25 dkg Győri édes keksz
10 dkg vaj
A kekszet morzsoljuk össze (v. daráljuk le) majd adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük össze.
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen lapogassuk bele a vajas-kekszet. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Joghurtos eperhab hozzávalói:
5 db citromos Görög joghurt (5x125 g)
50 dkg eper
15 dkg porcukor
3 cs vaníliás cukor
3 dl Hulala (v.habtejszín)
15 gramm porzselatin
1 dl víz
1/2 citrom leve
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, tegyünk félre pár szemet a díszítéshez, majd a maradéknak a felét vágjuk fel apró darabokra.
Az eper másik felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük össze a joghurttal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citromlével.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, még teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután adjuk hozzá az epres-joghurtos keverékhez, és keverjük alaposan össze.
A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd apránként, szintén keverjük hozzá az epres keverékhez úgy, hogy egy sima habot kapjunk.
Ezután óvatosan, hogy a hab ne törjön, keverjük hozzá az előzőleg apróra vágott epret.
Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, egyenletesen öntsük rá a joghurtos eperhabot, majd tegyük vissza a hűtőbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (én előző nap összeállítottam a tortát, majd tálalásig a hűtőben pihent)
A megdermedt tortát vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint tejszínhabbal és eper díszítsük.
Tálalás előtt helyezzük tortát egy tortatálra, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Ez isteni lehet, most bekapnék belőle 1-2 szeletet. Csodás!
VálaszTörlésNagyon köszönöm María! Szívesen megvendégelnélek,és közben jól elbeszélgetnénk.
TörlésNagyon szép lett a tortád, és fincsi lehet az ízletes joghurttól és a friss epertől.
VálaszTörlésÉn is egy időben sokat használtam a Hulalát, mert felverve jól tartja magát, és a növényi alapú habok közül ez ízlett a legjobban. Aztán egyszer nem kaptam, és akkor kipróbáltam a Meggle cukrászhabot, de azóta csak ezt használom. Ugyanolyan jól fel lehet verni, állaga ugyanolyan még napok múlva is mint a Hulala, de szerintünk sokkal finomabb, szinte hasonlít a tejszín ízére. Nem tudom ezt használtad-e már, de egy próbát mindenképpen megér :-)
Nagyon köszönöm Katalin! Én még nem próbáltam ki a Meggle cukrászhabot, igaz már hallottam róla, így köszönöm a hasznos tanácsot. Holnap éppen készülök bevásárolni, és keresni fogom, kipróbálom, és jelezni fogom, hogy nekünk is ízlik-e. A Hulalát azért szeretem, mert mint Te is írod, jó kemény és tartós hab lesz belőle.
TörlésPREDOBRO
VálaszTörlésHvala, Hvala......!!!
Törlés