2017. január 29., vasárnap

Citromkrémes piskótatekercs.




A decemberi nagy sütkérezés óta, amikor is naponta készültek a krémes sütemények, szinte nem is sütöttem a fánkon és palacsintán kívül mást. Most viszont már annyira hiányozott egy finom, krémes sütemény, hogy a legegyszerűbb módját választottam, és piskótatekercs készült, méghozzá finom citromos krémmel megtöltve. Mivel több alkalommal is sikerült meyer citromot beszerezni, így teljesen rákattantunk a lemon curd-ra, vagyis a citromkrémre. (lemon curd recept itt megtalálható) Így aztán a mascarpone krémhez is kevertem pár kanállal, melytől nagyon finom citromos ízű lett a krém.




 Piskóta hozzávalói:

12,5 dkg porcukor 
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
12,5 dkg liszt 
2 ek forró víz

A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.

A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (a konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen)

 Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (én legalább kétszer ki és fel tekerem, majd hagyom teljesen kihűlni)




 Citromkrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3-4 ek lemon curd (citromkrém recept itt)
2 dl Hulala (v. habtejszín +habfix)


A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd kanalanként keverjük hozzá az előzőleg elkészített citromkrémet. (keverés közben kóstoljuk, és ízlés szerint keverjünk hozzá citromkrémet, de arra figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a krém)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a citromos krémhez.




A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki, majd egyenletesen kenjük rá a citromos krém felét. Ezután óvatosan tekerjük fel, majd a maradék krémmel vonjuk be kívülről is.

Ezután a megtöltött piskótatekercset 1-2 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése