A napokban egy kedves ismerősöm a facebook-on megosztotta velem az éppen elkészült sütőtök lekvárjának a receptjét, melyet itt is szeretnék megköszönni. Mivel én eddig a lekvárfőzéshez csakis cukrot használtam, így gondoltam itt az idő, hogy édesítővel is kipróbáljam. Mivel szeretem a különleges ízeket, így hozzá is láttam a lekvárfőzéshez, melybe most xilit került cukor helyett. A két recept között pedig csakis annyi a különbség, hogy én tettem bele pl. őrölt fahéjat, pár szem szegfűszeget, és egy csomag vaníliás cukrot is. A vaníliás cukor helyett pl. pár csepp vaníliaaromával is ízesíthetjük a lekvárt, de ízlés szerint el is hagyhatjuk. Először csak egy kisebb mennyiség készült, de az elkészült lekvár olyan finom volt, hogy szinte észre sem vettük, és már ki is ürültek az üvegek. Így aztán már készülhet is a következő adag.....
Hozzávalók 3 kisebb üveghez:
60 dkg felkockázott sütőtök
60 dkg filézett narancs
40 dkg xilit (v. cukor)
1 citrom leve
2 tk reszelt gyömbér
1 mk őrölt fahéj
4-5 szegfűszeg
1 cs vaníliás cukor (v. 1 mk vaníliaaroma)
1 csomag dzsemfix
2 dl víz
A felkockázott sütőtökhöz adjuk hozzá a kifilézett narancsot, a reszelt gyömbért, a szegfűszeget és az őrölt fahéjat, majd főzzük puhára. (a narancson ne maradjon fehér rész, úgy pucoljuk meg)
Amikor a sütőtök már teljesen puhára főtt, szedjük ki a szegfűszeget, majd botmixerrel pépesítsük.
Ezután adjuk hozzá a citromlevet, az xilitet (v. ízlés szerint cukrot) és a dzsemfixet, majd keverjük simára.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett, melegítsük forráspontig, és főzzük még 1-2 percig.
Az elkészült lekvárt ezután töltsük üvegekbe, zárjuk le, majd tegyük száraz dunsztba, és úgy hagyjuk kihűlni.
A narancsos-fűszeres sütőtöklekvárt tehetjük süteményekbe, megtölthetjük vele a palacsintát, de kínálhatjuk reggelire pirítós mellé is.
Elkészítem
VálaszTörlésKöszönöm, és biztosan ízlik majd, mert nagyon finom.
TörlésGizike! A narancslekvárt kipróbáltam, finom,van még egy szép érett sütőtököm,lehet ez lesz a következő.Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésKedves anyu! Nagyon örülök hogy a narancslekvárt megfőzted és ízlik. Nekem is az egyik kedvencem. :) Ez a sütőtökös is nagyon finom, szerintem nem fogod megbánni, ha kipróbálod.
TörlésKedves Gizi! Eljött a napja nekiálltam ennek is,most hűl 6 kis üveg gyönyörúséges narancsos sütőtök lekvárom.Kihasználtam hogy a párom nincs itthon,nem kíváncsiskodik "mi lesz az,jó lesz az?".Képet sajnos nem tudtam idetenni.Köszönöm a receptet!További jó sütés-főzést kívánok még a mi javunkra is. :) Én idős fejjel sem szégyellek tanulni. Üdv:Ági
VálaszTörlésMa jött el ennek az ideje,a párom nincs idehaza,nem tud beleszólni,"mi lesz az,jó élesz az?".Csavartam a dolgon,nagyon jó mandarinom volt,vékony héjú,nem kellett szedegetni a fehér részt róla.Kevesebb cukrot tettem bele és másfél zselésítőt(úgy láttam a mennyiségen hogy kell bele.),egyebekben a recept szerint.Lett 6 kisebb üveggel,most hűl.Köszönöm ezt is! Üdv: Ági
VálaszTörlésKedves Ági! Nagyon örülök hogy megfőzted ezt a lekvárt is.... igazad van a mandarinnak nincs fehér része amit le kellett volna szedni, és ízre is finomabb mint a narancs. Biztosan nagyon finom, váljék egészségetekre!
TörlésÉn is akkor szeretek új dolgokat kipróbálni, ha egyedül vagyok itthon :) Akkor van időm végig gondolni, szép lassan hozzákészülni és megfőzni, és nincs körülöttem kíváncsiskodó (mert az én férjem is szeret ám kíváncsiskodni). Én sem szégyellek új dolgokat tanulni, mert van amikor a fiataloknak remek ötleteik vannak, melyek nekem pl. eszembe nem jutnának....mert ameddig élünk, addig tanulunk. Üdv. Gizi