2017. január 25., szerda

Narancsos-fűszeres sütőtöklekvár.




A napokban egy kedves ismerősöm a facebook-on megosztotta velem az éppen elkészült sütőtök lekvárjának a receptjét, melyet itt is szeretnék megköszönni. Mivel én eddig a lekvárfőzéshez csakis cukrot használtam, így gondoltam itt az idő, hogy édesítővel is kipróbáljam. Mivel szeretem a különleges ízeket, így hozzá is láttam a lekvárfőzéshez, melybe most xilit került cukor helyett. A két recept között pedig csakis annyi a különbség, hogy én tettem bele pl. őrölt fahéjat, pár szem szegfűszeget, és egy csomag vaníliás cukrot is. A vaníliás cukor helyett pl. pár csepp vaníliaaromával is ízesíthetjük a lekvárt, de ízlés szerint el is hagyhatjuk. Először csak egy kisebb mennyiség készült, de az elkészült lekvár olyan finom volt, hogy szinte észre sem vettük, és már ki is ürültek az üvegek. Így aztán már készülhet is a következő adag.....






 Hozzávalók 3 kisebb üveghez:

60 dkg felkockázott sütőtök
60 dkg filézett narancs
40 dkg xilit (v. cukor)
1 citrom leve
2 tk reszelt gyömbér
1 mk őrölt fahéj
4-5 szegfűszeg
1 cs vaníliás cukor (v. 1 mk vaníliaaroma)
1 csomag dzsemfix
2 dl víz





A felkockázott sütőtökhöz adjuk hozzá a kifilézett narancsot, a reszelt gyömbért, a szegfűszeget és az őrölt fahéjat, majd főzzük puhára. (a narancson ne maradjon fehér rész, úgy pucoljuk meg)

Amikor a sütőtök már teljesen puhára főtt, szedjük ki a szegfűszeget, majd botmixerrel pépesítsük.

Ezután adjuk hozzá a citromlevet, az xilitet (v. ízlés szerint cukrot) és a dzsemfixet, majd keverjük simára.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett, melegítsük forráspontig, és főzzük még 1-2 percig.

Az elkészült lekvárt ezután töltsük üvegekbe, zárjuk le, majd tegyük száraz dunsztba, és úgy hagyjuk kihűlni.

A narancsos-fűszeres sütőtöklekvárt tehetjük süteményekbe, megtölthetjük vele a palacsintát, de kínálhatjuk reggelire pirítós mellé is.


2 megjegyzés: