2017. január 23., hétfő

Mustáros-kolbászos lencseleves.




Tél van, nagyon hideg van, és bizony ilyenkor jólesik egy-egy tartalmasabb levest elkanalazgatni. Lencselevest szilveszterkor szinte kötelező főzni, de azért az év bármely szakában az asztalunkra kerülhet. Készíthetjük pl. csak zöldségekkel és rántással berántva, kerülhet bele némi füstölt hús, vagy éppen kolbász...... Én most egy új receptet próbáltam ki, így zöldségek, és kétféle kolbász is került a levesbe. A rántás is elmaradt, viszont egy evőkanál magos mustárral ízesítettem, melytől egy finom, savanykás ízt kapott az elkészült lencseleves. Tálaláskor pedig ízlés szerint pl. egy szelet friss kenyeret is kínálhatunk hozzá, de így magában is igen laktató.






 Hozzávalók:

25 dkg lencse
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1/4 zeller
1 db vöröshagyma
10 dkg füstölt kolbász
4-5 db debreceni
1 ek magos dijoni mustár
1 ek liszt
1 tk pirospaprika
2 db babérlevél
1 ek olaj 
2 l víz




A lencsét válogassuk át, majd öntsük fel hideg vízzel, és hagyjuk kb. egy órát állni. Ezután szűrjük le, és csepegtessük le.

A zöldségeket pucoljuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (én vékonyan felkarikáztam)

A füstölt kolbászt és a debrecenit, vágjuk félbe, majd szeleteljük fel.

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a vöröshagymát, és pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a feldarabolt füstölt kolbászt és pirítsuk pár percig.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket és pároljuk pár percig. Szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel, sózzuk, adjuk hozzá a babérlevelet, és főzzük félpuhára a zöldségeket.

Amikor a zöldségek már félpuhára főttek, adjuk hozzá a lencsét, a magos mustárt, és a feldarabolt debrecenit, majd főzzük a levest készre. (ha szükséges ízesítsünk utána)

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint egy szelet friss kenyeret is kínálhatunk hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése