2017. január 16., hétfő

Lemon curd és zabpelyhes amerikai palacsinta.




Nagyon szeretjük a lemon curd-ot, vagyis a citromkrémet, így a napokban a zabpelyhes palacsintát is ezzel a finom krémmel tálaltam. A lemon curd készülhet citrommal, de akinek sikerül meyer citromot beszerezni annak ajánlani tudom, hogy azzal is készítse el. Mindkettővel nagyon finom, de a meyer citrom ízű krém selymesebb, kevésbé savanykás. A zabpelyhes palacsintához pedig az írót saját magunk is elkészíthetjük, sőt akár előre is dolgozhatunk és már este bekeverhetjük a tésztát, majd másnap csak a sütéssel kell foglalatoskodnunk. Tálaláskor a citromkrémet kínáljuk a palacsinta mellé, mivel nagyon jól összeillenek.





Hozzávalók:

2 db citrom (meyer citrom)
1 citrom reszelt héja
20 dkg kristálycukor
3 db tojás (nagy)
1 cs vaníliás cukor
10 dkg olvasztott vaj


A kristálycukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, az egész tojásokat, majd keverjük alaposan össze.

Ezután először keverjük hozzá a citromlevet, majd az olvasztott vajat is.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, sűrítsük be, hogy puding állagú krémet kapjunk. (én kézi habverővel 15 percig kevertem, mire kellően besűrűsödött)




Zabpelyhes palacsinta hozzávalói:

10 dkg liszt
2,5 dkg porcukor
1/2 cs vaníliás cukor
1/4 cs sütőpor
1 db tojás (nagy)
2,5 dkg vaj
2 ek zabpehely
1,5 dl író (v. tej)
csipet só


Először az írót készítsük el, mert annak kb. 20 percet állnia kell.
Írót igen egyszerűen készíthetünk mi magunk is, csak tej és citromlé kell hozzá.

1,5 dl tejbe nyomjuk bele egy negyed citromnak a levét, és keverjük össze. Ezután hagyjuk kb. 20 percig szobahőmérsékleten állni. Az idő lejárta után egy sűrűbb, aludttejhez hasonló állagot fogunk kapni. Az így készült íróval a palacsinta sokkal krémesebb lesz mintha tejet öntöttünk volna hozzá.

Egy tálba üssük bele a tojást, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és egy csipet sót, majd keverjük simára.

Ezután keverjük hozzá az írót (v. tejet), majd szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, és szintén keverjük jó simára a masszát. Ezután tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe.

Mielőtt hozzálátunk a palacsinta sütéséhez vegyük ki a hűtőből az előzőleg bekevert masszát, majd keverjük hozzá a zabpelyhet, és az olvasztott vajat. (a zabpelyhet én aprítóval kicsit megdaráltam, de ezt megtehetjük pl. kávédarálóval is)

Egy olajjal kikent, forró teflon serpenyőbe kanalazzunk kisebb halmokat a masszából, majd szép lassan süssük a palacsinták mindkét oldalát pirosra.





Az elkészült palacsintát helyezzük tányérra, majd kanalazzunk rá ízlés szerint citromkrémet, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése