2011. december 8., csütörtök

Skót krémes.



Egyre közelebb kerülünk az ünnepekhez, és lassan el kell döntenem, milyen süteményeket fogok megsütni. Az előző napokban száraz aprósüteményeket, mézes puszedlit és bejglit sütöttem, persze mondanom sem kell, hogy szépen el is fogyott mindegyik. Finomak voltak, és most nehéz helyzetbe vagyok, hogy melyeket süssem meg az ünnepekre. Persze azért az én igazi kedvenceim a krémes sütemények, és végre eljött azoknak a tesztelési ideje is. Elsőként egy finom skót krémesre esett a választásom. Három lapból álló sütemény, de ez senkit ne riasszon el, mert igen rövid idő alatt meglehet sütni a lapokat. A lapok megtöltéséhez pedig egy nagyon finom, főzött krém készült. Mivel általában a lapokból álló süteményeket legalább egy nappal a fogyasztás előtt meg kell sütni hogy kellően megpuhuljon, és az ízek összeérjenek, így ez a sütemény is így készült. A pihentetési idő alatt a lapok szépen megpuhultak a krémtől, a végeredmény pedig egy nagyon puha, és krémes sütemény, melyet egyszerűen nem lehet abbahagyni.





Hozzávalók a lapokhoz:

 30 dkg liszt
6 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 tojás
1 cs sütőpor
0,5 dl tej

A lisztet összekeverni a sütőporral, majd hozzáadni a margarint és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverni a porcukrot. Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beleönteni a tejet, és a villával kissé felvert tojást. 
Gyors mozdulatokkal összegyúrni, majd három egyenlő részre osztani a tésztát.

Három darab 22 x 32 cm-es tepsi méretű sütőpapírt vágni, majd ezeken kinyújtani egy-egy tésztagombócot.

Az első tésztát  kinyújtani, majd sütőpapírral együtt ráhelyezni a tepsi hátlapjára, majd néhány helyen a villával megböködni, hogy sütés közben ne púposodjon fel.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten kb. 5-6 perc alatt világos zsemleszínűre sütni a lapot. A sütőből kivéve rácsra helyezni, és teljesen kihűteni. (amikor levesszük a tepsi hátlapjáról sütőpapírral együtt a megsült tésztalapot, rögtön rátehetjük a következő lapot és már mehet is be a sütőbe)




Krém hozzávalói:

25 dkg porcukor
3 tojás
2 cs vaníliás cukor
10 dkg liszt
1 l tej

A tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral, és egy kevéske tejjel jó habosra keverni. 
Amikor már jó habos, hozzákeverni a lisztet, majd a maradék tejet, hogy teljesen sima állagú legyen.
 Ezután feltenni a tűzre, és állandó kevergetés mellett, sűrű krémet főzni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként a tűzről levett, forró masszához keverni. Ezután teljesen kihűteni a krémet.

Végül egy kihűlt tésztalapot belehelyezni abba a tepsibe amelyiknek a hátlapján sült, majd rákenni a kihűlt krém felét.
Ezután ráhelyezni a második lapot, majd a tetejére kenni a maradék krémet. 
Végül a tetejére helyezni a harmadik lapot, majd tenyérrel óvatosan kicsit lenyomkodni. 
Legalább egy napot állni hagyni, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak, és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelni.

20 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom sütemény Gizus,igazi ünnepi:-)Puszi.

    VálaszTörlés
  2. Látom a nagy tesztelések időszaka van Nálad.Gondolom a család meg élvezi.Felsoroltam pár sütit kérdezem a családot mit süssek.Hát ahogy felsoroltad ebben a sorrendben nagyon jó lesz,volt a válasz.Te előre el is készited,no ezt nem mondom el a népnek mert még megszavazzák a kóstolót.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta süti, igazi ünnepi:) Csak az ünnep tud engem rávenni lap sütögetésre, még akkor is, ha gyorsan megvan:)

    VálaszTörlés
  4. Tényleg egyszerűen elkészíthető, jól néz ki és finom!
    A bőség zavarával küszködök. Annyi jó receptet találtam már, dehát mindet mégse süthetem meg...

    VálaszTörlés
  5. Csuda guszta ez a krémes! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  6. Húúú de jól néz ki!! Nagyon guszta és tényleg nem lehet nagy ördöngösség.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon fincsinek néz ki, és csodaszépen felszeletelted! :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép lett és hihetetlenül guszta, valahogy én is a krémes sütikre vágyom mostanság, de idő hiányában nem sütök. :(

    VálaszTörlés
  9. A citromszelet ikertestvére, igaz?
    Nagyon finom ez a süti, olyan rég sütöttem.

    VálaszTörlés
  10. Ditta!
    Köszönöm, valóban igazi ünnepi finomság. Sokat gondolok rád(rátok) puszillak.:)

    VálaszTörlés
  11. nyanyus!
    Nálunk azért van minden évbe ez a teszteléses időszak, mert ilyenkor kedvünkre süteményezhetünk apával. Karácsonyra már csak a töredéke készül el újra. Január 1-től pedig vége a dőzsölésnek, és megkezdődik a fogyókúra. Sütemény kizárólag csak egyszer egy héten.:))

    VálaszTörlés
  12. trollanyu!
    Köszönöm. Pedig olyan egyszerű lapokat sütni, és így a papíron kinyújtva, gyorsan egymásután mehet be a sütőbe. Próbáld ki, hátha kedvet kapsz hozzá.:)

    VálaszTörlés
  13. marisz57!
    Köszönöm!! Na ezzel én is így vagyok, szinte naponta találok jobbnál-jobb recepteket.:)

    VálaszTörlés
  14. Éva!
    Köszönöm!! Nagyon finom, nyugodtan próbáld ki, ha még nem ismernéd a receptet.:)

    VálaszTörlés
  15. Tündi!
    Köszönöm!! Tényleg nagyon egyszerű, és finom puha krémes.:)

    VálaszTörlés
  16. Gabriella!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  17. Barbi!
    Nagyon köszönöm!! Nálunk is a krémes sütemények a kelendőbbek, na ez gyorsan el is fogyott.:)

    VálaszTörlés
  18. Juci!
    Csak hasonló, mert itt nem szalakáléval kell sütni a lapokat. Mindkettőt nagyon szeretjük.:)

    VálaszTörlés
  19. Nagyon jó finom a tésztàja ès könnyű süti..nagyon köszönöm. .:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viktoria! Örülök, hogy tetszik a recept. Jó sütögetést kívánok. :)

      Törlés