2011. december 14., szerda

Gesztenyés rolád.




A karácsonyra sütött sütemények szinte mindegyikénél vagy a tésztába, vagy pedig a krémbe kerül dió, mák, vagy éppen gesztenye. Ennek a roládnak a tésztája egy sima piskóta, és most a krémbe kevertem bele a gesztenyét. A piskótát nagyon egyszerű megsütni, mivel az egész tojásokat, pár perc alatt habosra lehet keverni a porcukorral, majd óvatosan hozzákeverni az átszitált lisztet, és már mehet is a sütőbe.  Töltelék pedig  mascarponéval kikevert gesztenyemassza, melyet egy kevéske rumaromával bolondítottam meg.  A piskótát a krémmel való megtöltés előtt, még egy finom, kissé savanykás lekvárral vékonyan megkentem, és ettől a krém még sokkal finomabb lett. Persze a lekvárral való megkenés el is maradhat, mert a mascarponés-gesztenyés krém magába is nagyon finom.




Piskóta hozzávalói:

4 db tojás
12,5 dkg porcukor
1 tk vaníliaaroma
2 ek forró víz
12,5 dkg liszt

A keverőtálba beletenni a porcukrot, majd hozzáadni az egész tojásokat. Robotgéppel jó habosra keverni.(legalább háromszoros mennyiséget kapjunk)
Ekkor állandó keverés mellett belecsorgatni a vaníliaaromát, majd a két evőkanál forró vizet. Pár percig még tovább keverni.
Végül beleszitálni a lisztet, majd fakanállal óvatosan összekeverni.
SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!!!

Egy gáztepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a kikevert masszát, és egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon, 15 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem)

Egy sütőpapírt alaposan megszórni porcukorral, majd a sütőből kivett tésztát rögtön ráfordítani, és lehúzni róla a sütőpapírt. 
Egy konyharuhát benedvesíteni (jól kicsavarni, hogy éppen csak nyirkos legyen) majd letakarni vele a forró piskótát.
Így letakarva hagyni teljesen kihűlni. (a tészta nem szívja magába a nedvességet!!!)
Amikor a tészta teljesen kihűlt, a konyharuhát levenni róla, majd óvatosan feltekerni. (én kétszer-háromszor le és feltekerem, és utána töltöm meg)






Töltelék:

25 dkg mascarpone
20 dkg gesztenyemassza
porcukor
2 cs vaníliás cukor
rumaroma

tészta megkenéséhez savanykás ízű lekvár
tetejére csokoládédara

A maszcarponét simára keverni ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután krumplinyomóval belenyomni a gesztenyemasszát, és így is jó alaposan kikeverni. Közben ízlés szerint rumaromával ízesíteni.

A teljesen kihűlt tésztát vékonyan megkenni a lekvárral, majd rákanalazni a krémből és egyenletesen elkenni. Ezután óvatosan feltekerni a tésztát, majd a maradék krémmel, kívülről is bevonni. Végül a tetejét csokoládédarával megszórni.

1-2 órán át állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek, majd éles késsel, ízlés szerint felszeletelni.

22 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon finom lehet, guszta! Piskótát eddig csak krémmel vagy lekvárral töltöttem, pedig milyen finom lehet a gesztenyével töltött!

    VálaszTörlés
  2. Jó a piskóta, hogy nem kell bele sütőpor. Még nem mertem nélküle sütni. Finom sütemény nagyon!

    VálaszTörlés
  3. Gizi...ez naggggyon guszta....

    Meg kell sütnöm,már most imádom:)))

    VálaszTörlés
  4. Ez a tekercs tökéletesen néz ki!És a mascarponés gesztenyekrém biztos nagyon finom is!

    VálaszTörlés
  5. Mit mondhatnék, lenyűgöznek a remekműveid. :)

    VálaszTörlés
  6. Mestermű:) Tökéletes lehet az ünnepi asztalra:)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű szép!!!no és a töltelék...mascarpone,gesztenye...!!!

    VálaszTörlés
  8. Így még nem készítettem piskótát, de ki fogom próbálni!! Nagyon tetszik!!

    VálaszTörlés
  9. Imádom, annyira guszta az utolsó képen az a szeletke, hogy nehéz ellenállni! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jól néz ki, sőt, az utolsó képen "kinagyítva" gyönyörű az a színkavalkád! Nem ettem még ilyet > most itt Nálad szívesen megkóstolnám... :)

    VálaszTörlés
  11. Éva!
    Köszönöm!! Azért szeretem a piskótatekercset, mert nagyon sokféle töltelékkel meglehet tölteni. Ez a gesztenyés pedig nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  12. IllésKrisz!
    Nyugodtan próbáld ki, ha tekercsnek akarod akkor szerintem könnyebb feltekerni a tésztát, ha nem jön annyira fel a sütőportól.

    VálaszTörlés
  13. Niki!
    Köszönöm!!! Akkor fogod csak igazán imádni, ha megsütöd!!:)

    VálaszTörlés
  14. Borga!
    Nagyon köszönöm!!! A krém isteni finom, főleg a kissé pikáns lekvárral.:)

    VálaszTörlés
  15. Petra!
    Nagyon köszönöm!! Hol vannak ezek a remekművektől??? Szerintem igen messze.

    VálaszTörlés
  16. trollanyu!
    Nagyon köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  17. Zitus!
    Nagyon köszönöm!! A krém, hát azt ki kell próbálni, mert leírni nem tudom olyan finom.:)

    VálaszTörlés
  18. María!
    Köszi, és nyugodtan próbáld ki, nem fogsz csalódni benne.:)

    VálaszTörlés
  19. Barbi!
    Nagyon köszönöm, és küldöm az utolsó szeletkét.:)

    VálaszTörlés
  20. Gabriella!
    Nagyon köszönöm, és küldök Neked is egy kis kóstolót.:)

    VálaszTörlés
  21. Nagyon finom lehet :) Tudnék enni belőle :)

    VálaszTörlés
  22. Vikvi!
    :)bizony finom, már küldöm is!!

    VálaszTörlés