2016. szeptember 22., csütörtök

Ropogós-zsályás röszti fokhagymás-tejfölös mártogatóssal.




Röszti, lapcsánka, lapotya, tócsni...... és még számtalan névvel illetjük ezt az egyszerű reszelt krumpliból készült finomságot. Mivel krumpli mindig van itthon, így ha nincs más ötletem, gyorsan elkészítem, majd egyszerűen csak fokhagymás tejföllel tálalom. A napokban már éppen hozzáláttam a krumplipucoláshoz, amikor is jött az ötlet, hogy miért is ne készíthetném a hagyományostól kissé eltérő módon. Végül előkerült egy csomag réteslap, majd a fűszeres reszelt krumplit abba csomagoltam be, és a sütőben sütöttem készre. A frissen kisült, ropogós rösztinek pedig igencsak nagy sikere volt, mert pillanatok alatt elfogyott a fokhagymás-tejfölös mártogatóssal együtt.






Hozzávalók 4 db rösztihöz:

1 cs vastagabb réteslap (8 db-os)
70 dkg krumpli
1 kisebb vöröshagyma
8-10 db zsályalevél
őrölt színes bors
csipet szerecsendió
1,5 dl olaj






A krumplit és a vöröshagymát pucoljuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le.
Ízlés szerint sózzuk, majd hagyjuk kicsit állni, hogy a só átjárja és levet engedjen.

Ezután alaposan nyomkodjuk ki, majd ízlés szerint szórjuk meg őrölt színes borssal, egy csipet szerecsendióval, az apróra vágott zsályával, és keverjük össze. Az ízesített krumplit ezután osszuk el négy részre.

Terítsünk le egy nedves konyharuhát, helyezzünk rá egy réteslapot, és kenjük le olajjal. Ezután helyezzük rá egy másik réteslapot, tegyünk a közepére egy adag ízesített krumplit, majd csináljunk kis csomagot. (a maradék réteslappal, és krumplival is így járjunk el)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjük le olajjal, majd helyezzük rá egymástól kicsit távolabb az elkészült csomagokat. Végül óvatosan kenjük le olajjal mindegyiket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt szép pirosra, ropogósra.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni mielőtt tálalnánk. 






Fokhagymás-tejfölös mártogató hozzávalói:

1 db Heinz fokhagymás szósz
2 dl tejföl


A készen megvásárolható fokhagymás szószhoz adjuk hozzá a tejfölt, majd alaposan keverjük össze. 





Tálaláskor a pirosra, ropogósra sült rösztit, a fokhagymás-tejfölös mártogatóssal kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon izgalmas párosítás, ha legközelebb tócsnit sütök biztosan ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nea, szerintem neked is ízlik majd. A krumpli szaftos marad, és nagyon jól illik hozzá a ropogós tészta. Kicsit más, de mi nagyon szerettük.

      Törlés