2016. szeptember 16., péntek

Tárkonyos krumplileves tojással.




A hűvösebb napok beköszöntével egyre többször főzök egy-egy kiadósabb levest ebédre. Mivel a hétvégére eső és lehűlés várható, így biztosan jólesik majd ez az egyszerű, pénztárcabarát, ám nagyon finom leves, jó sok tárkonnyal megszórva. Amennyiben a hétvégi menüben szerepel a krumplileves, érdemes kipróbálni, mert babérlevéltől és a tárkonytól különösen finom ízvilágot kapunk. A készre főtt levesbe pedig galuska helyett most egész tojásokat főztem bele, így nem csak finom, de igazán laktató is lett. (A recept megjelent a szeptemberi "Küldd el a RECEPTED!"  Gizi-receptjei rovatában.)





Hozzávalók:

1 kg krumpli
1 db vöröshagyma
2 db babérlevél
tárkony (ízlés szerint)
1-2 tk pirospaprika
2 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
1 mk őrölt fehér bors
1 ek liszt
2 dl tejföl
6 db tojás
0,5 dl étolaj
1,5 l víz





A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerinti kockákra. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. 

Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a felkockázott krumplit, és keverjük össze.

Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg bőven tárkonnyal, adjuk hozzá a babérlevelet és az ételízesítőt, majd főzzük a krumplit félpuhára.

A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés levessel, majd csorgassuk a levesbe. (én egy szűrőn át csorgattam bele, hogy a leves szép selymes, csomómentes legyen)

Ezután forraljuk fel a levest, majd egyesével, óvatosan üssük bele a tojásokat, és a lángot mérsékelve, szép lassan főzzük még kb. 10 percig. (miután beleütöttük a tojásokat, már nem szabad megkeverni!!!!)

Tálaláskor merjük a levest tányérba, tegyük bele a főtt tojást, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése