2016. szeptember 5., hétfő

Mille-feuille áfonyás krémmel.




Imádom a habos-krémes süteményeket, így a franciák legendásan híres krémese a mille-feuille is a kedvenceim közé tartozik. (epres mille-feuille a linkre kattintva megtalálható) A készen megvásárolható leveles tésztát kisebb lapokká vágtam fel, majd sütöttem jó ropogósra. Közben elkészült a főzött krém is, melyet most éppen villával kissé összetört áfonyával kevertem össze. Végül pedig, hogy még krémesebb, és habosabb legyen, hozzákevertem egy adag keményre felvert tejszínhabot is. A végeredmény pedig egyszerűen abbahagyhatatlan.........







 Hozzávaló 36 db tésztalaphoz:

2 cs előnyújtott leveles tészta


Az egyik előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd vágjuk fel 18 egyforma méretű téglalappá. (a másik tésztával is így járjunk majd el)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a feldarabolt tésztát. 

Ezután fedjük le egy sütőpapírral, majd helyezzünk rá egy tepsit, hogy sütés közben a tészta ne tudjon megemelkedni.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, süssük 20-25 perc alatt aranybarnára a tésztát. (én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve vegyük le a tepsit, és a sütőpapírt a megsült tésztáról, majd hűtsük ki egészen.






 Áfonyás krém hozzávalói:

10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojássárga
1 ek étkezési keményítő (púpozott)
5 dl Hulala (v. habtejszín)
10 dkg mascarpone
1 citrom reszelt héja
20 dkg áfonya


A tojássárgákat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, az étkezési keményítővel, majd apránként keverjünk hozzá 3 dl előzőleg megmelegített (csak meleg legyen, nem pedig forró!!!) Hulalát (v. habtejszínt)

Ezután gőzfürdő fölött, robotgéppel addig keverjük, még besűrűsödik, majd vegyük le a gőzről, és hagyjuk  kihűlni.

Az áfonyából tegyünk félre pár szemet a díszítéshez, majd a maradékot villával kicsit nyomkodjuk össze.

Ezután a krémhez reszeljük hozzá a citromhéjat, adjuk hozzá a mascarponét, és a villával összenyomkodott áfonyát, keverjük simára, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém kellően lehűljön.

A maradék 2 dl Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a hűtőből kivett krémmel.





A ropogósra sült tésztalapokat közvetlenül tálalás előtt kenjük meg a krémmel, majd rögtön kínáljuk.

A lapokat megsüthetjük már előző nap, majd hűvös helyen, pl. konyharuhával letakarva tároljuk, így finom ropogós marad. A krémet is elkészíthetjük már előre, majd a hűtőben tároljuk felhasználásig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése