2016. szeptember 11., vasárnap

Mississippi homoktorta.





A Mississippi homoktorta egy igazi kalóriabomba, de csokoládéimádóknak szinte kötelező elkészíteni. Mivel én is ebbe a csoportba tartozom, így bizony ezt a tortát sem hagyhattam ki. A tésztát mindenképpen elő kell sütni, mert csak akkor lesz jó omlós, így ne sajnáljuk rá az időt. Ezután töltsük meg a töltelékkel, majd együtt süssük készre. Végül hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megkoronáznánk a habos-mascarponekrémmel, vagy ízlés szerint egyszerűen csak tejszínhabbal, és kápráztassuk el vele csokiimádó családunkat, barátainkat..... a siker pedig biztosan nem marad majd el. 





Tészta hozzávalói 26 cm-es piteformához:

20 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
10 dkg vaj
2 dkg porcukor
2-3 ek hideg víz


A liszthez adjuk hozzá a kakaót, majd szitáljuk egy tálba. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd morzsoljuk össze. 

Ezután keverjük hozzá a porcukrot, adjunk hozzá két evőkanál vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

 Ezután enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. (én enyhén lisztezett folpack fólián nyújtom ki, majd egy gyors mozdulattal átfordítom a formába)

A formában lévő tésztát böködjük meg villával, majd helyezzünk rá egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel. (pl. babbal, rizzsel.....)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, távolítsuk el az elősütött tésztáról a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd töltsük meg a közben elkészített töltelékkel.






Töltelék hozzávalói:

12 dkg vaj
15 dkg barna cukor (por)
1 cs vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
2 dkg holland kakaó
12,5 dkg étcsokoládé (70 vagy 80 %-os)
2 dl Hulala (v. habtejszín)


 A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

A barna cukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a puha vajat, és keverjük habosra.

Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a kakaót is. 

Ezután először csorgassuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd a tejszínt is, és keverjük simára.

A simára kevert tölteléket ezután öntsük egyenletesen az elősütött tésztára.

Helyezzük vissza a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. 





 Habos rész hozzávalói:

25 dkg mascarpone
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek porcukor


A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt torta tetejére kanalazzuk rá a habos krémet, majd ízlés szerint díszítsük csokoládéforgáccsal. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy  kellően lehűljön és az ízek összeérjenek.





Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése