A Mississippi homoktorta egy igazi kalóriabomba, de csokoládéimádóknak szinte kötelező elkészíteni. Mivel én is ebbe a csoportba tartozom, így bizony ezt a tortát sem hagyhattam ki. A tésztát mindenképpen elő kell sütni, mert csak akkor lesz jó omlós, így ne sajnáljuk rá az időt. Ezután töltsük meg a töltelékkel, majd együtt süssük készre. Végül hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megkoronáznánk a habos-mascarponekrémmel, vagy ízlés szerint egyszerűen csak tejszínhabbal, és kápráztassuk el vele csokiimádó családunkat, barátainkat..... a siker pedig biztosan nem marad majd el.
Tészta hozzávalói 26 cm-es piteformához:
20 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
10 dkg vaj
2 dkg porcukor
2-3 ek hideg víz
A liszthez adjuk hozzá a kakaót, majd szitáljuk egy tálba. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd morzsoljuk össze.
Ezután keverjük hozzá a porcukrot, adjunk hozzá két evőkanál vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. (én enyhén lisztezett folpack fólián nyújtom ki, majd egy gyors mozdulattal átfordítom a formába)
A formában lévő tésztát böködjük meg villával, majd helyezzünk rá egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel. (pl. babbal, rizzsel.....)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, távolítsuk el az elősütött tésztáról a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd töltsük meg a közben elkészített töltelékkel.
Töltelék hozzávalói:
12 dkg vaj
15 dkg barna cukor (por)
1 cs vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
2 dkg holland kakaó
12,5 dkg étcsokoládé (70 vagy 80 %-os)
2 dl Hulala (v. habtejszín)
A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
A barna cukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a puha vajat, és keverjük habosra.
Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a kakaót is.
Ezután először csorgassuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd a tejszínt is, és keverjük simára.
A simára kevert tölteléket ezután öntsük egyenletesen az elősütött tésztára.
Helyezzük vissza a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 45 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Habos rész hozzávalói:
25 dkg mascarpone
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek porcukor
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt torta tetejére kanalazzuk rá a habos krémet, majd ízlés szerint díszítsük csokoládéforgáccsal. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése