2014. május 26., hétfő

Csokoládés eperkrémes rolád.




Hétvégére egy nagyon krémes-epres sütemény, vagy tortát szerettem volna sütni, mellyel nincs sok macera. Így esett a választásom erre az egyszerű kakaós piskótára, melyet habos-epres krémmel töltöttem meg, majd olvasztott csokoládéval csorgattam meg. A meddig a piskótát kikeverte a robotgép és megsült, addig a krém is elkészült. A végeredmény pedig egy nagyon finom, krémes-habos sütemény, melynek igen nagy sikere volt, és gyorsan el is fogyott.







 Tészta hozzávalói (gáztepsihez):

4 db tojás
12,5 dkg porcukor
10 dkg liszt
2 dkg kakaó (holland)
2 ek forró víz
1 tk vaníliaaroma



Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel  habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön. 
Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, és kanalanként a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.

A lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen)

Letakarva hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni, majd vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. (a tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!!!)







Eperkrém hozzávalói:

30 dkg eper
30 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
15-20 dkg porcukor


Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez)

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citromlével. 

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez. 
Ezután vegyünk ki belőle pár kanállal és tegyük félre. (ezzel vonjuk majd be a rolád külső részét)

A maradék krémhez adjuk hozzá a feldarabolt epret, majd óvatosan keverjük össze. (én pár szem epret villával összenyomtam, és úgy kevertem a krémhez)

Csavarjuk ki a papírból a tésztát, majd egyenletesen kenjük meg az epres krémmel. Ezután óvatosan csavarjuk fel, majd a félretett krémmel vonjuk be a külsejét is.

Ezután a félretett, olvasztott csokoládéba mártott eperszemekkel díszítsük ki, majd a maradék csokoládéval ízlés szerint csorgassuk meg a roládot. Végül tegyük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.







Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a roládot, majd éles, vízbe mártott késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés: