2014. május 20., kedd

Rebarbaraleves málnahabbal.




A múlthéten még olyan hideg volt, hogy forró, tartalmas levesre vágytunk. Ezzel szemben, most beköszöntött a nyáriasan meleg idő, így a tartalmas levest felváltotta az éppen csak langyos (vagy éppen hideg) gyümölcsleves. Mivel a rebarbara adott volt, és a fagyasztóban még akadt málna, így egy egyszerű levest főztem, melyet málnahabbal tálaltam. Annak ellenére hogy a rebarbara kissé savanykás ízű, a málnahab nagyon jól illet hozzá. Természetesen ízlés szerint a málnát lecserélhetjük eperre, mert a leves eperhabbal is nagyon finom lesz.







 Hozzávalók:

30-40 dkg rebarbara
15-20 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
reszelt citromhéj
1 tk őrölt fahéj
3 db szegfűszeg
csipet só
1 l víz
2-3 ek tejföl
1 cs tejszínízű pudingpor (v. vaníliás)


A rebarbaráról húzzuk le a külső, vékony hártyás részt, majd kb. egy centis darabokra vágjuk fel. 

Tegyük a feldarabolt rebarbarát egy edénybe, öntsük fel a vízzel, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, az őrölt fahéjat, a szegfűszeget, reszeljük hozzá a citromhéjat, és nyomjuk bele a citromlevet.

Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra és pár percig főzzük. (tényleg csak pár percig főzzük, mert különben a rebarbara teljesen szétfog főni )

A tejfölt keverjük simára a pudingporral, és egy kevés levessel, majd óvatosan kevergetve, csorgassuk a levesbe. Ezután kevergetve forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és hűtsük langyosra.







Málnahab hozzávalói:

10 dkg málna (fagyasztott is lehet)
3 dkg vaj
2 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
csipet őrölt fahéj
2 dl habtejszín (v. Hulala)


A vajat és a barna cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett karamellizáljuk meg. Ezután adjuk hozzá a málnát, szórjuk meg a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, majd kb. öt percig, néha megkeverve pároljuk  meg.

Ezután egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a habba, majd hűtsük ki egészen.

A tejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a teljesen kihűlt málnapépet. (vigyázzunk nehogy túl lágy legyen a hab, ezért csak apránként keverjük össze a málnapéppel)

Tálaláskor merjük az éppen csak langyos levest tányérba, majd kanalazzuk rá a málnahabot és úgy kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése