2014. május 28., szerda

Spenótos-tejfölös rakott tészta.




Erről a rakott tésztáról csak annyit tudok mondani, hogy egyszerű, és nagyon finom. Éppen a fagyasztóba pakolásztam amikor a kezembe került egy zacskó, melybe egy adag spenótlevél volt lefagyasztva. ( kicsit elsokalltam amikor spenótot főztem, és csak úgy nyersen bezacskózva került be a fagyasztóba, hogy majd jó lesz legközelebb) Persze frissen szedett spenóttal még finomabb lehet, de így sem volt rá panasz. A sajtos-tejfölös tésztarétegek között megbújó spenót, a tetején pirosra sült sajttal, nem csak nagyon finom, hanem igencsak laktató is.






Hozzávalók:

40 dkg spenót
15 dkg kockatészta (v. csuszatészta)
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
15 dkg sajt (füstölt v. trappista) 
2 dl tejföl
őrölt bors







Az alaposan megmosott spenótleveleket tegyük bele enyhén sós, forrásba lévő vízbe, majd főzzük kb. öt percig. Ezután szűrjük, és csepegtessük le.

Hevítsük fel a vaj felét, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pár pillanat alatt futtassuk meg egy kicsit. Ezután adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett spenótot, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kevergetve pároljuk pár percig. Végül vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.

A tésztát főzzük puhára enyhén sós vízbe, majd szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel. Ezután alaposan csepegtessük le.

A sajtot reszeljük le, majd a felét tegyük félre. A maradék sajtot keverjük össze a tejföllel, és közben enyhén sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal.
Ezután a lecsepegtetett tésztát keverjük össze a sajtos-tejföllel.

A maradék vajjal kenjünk ki egy jénait, (v. kisebb tepsit) majd tegyük bele a tészta harmadát. Ezután simítsuk el egyenletesen, majd terítsük rá a párolt spenót felét. Ezután megint tészta, majd spenót, végül pedig a maradék tészta következik, melynek a tetejét szórjuk meg a félretett, reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, még a sajt szépen rápirul a tetejére.
A sütőből kivéve hagyjuk hűlni.

Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel a rakott tésztát, majd úgy kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése