2014. május 22., csütörtök

Pudingos epertorta.




Erről a pudingos epertortáról, csakis annyit tudok elmondani, hogy szeletelés után szépnek nem mondható, viszont nagyon finom. Mivel pedig szépségversenyre nem szeretném benevezni, és mi igencsak szeretjük az ilyen könnyű, és kissé lágy krémeket, így ez a torta éppen a kedvünkre való. Persze, ha esetleg vendégeknek készült volna, akkor jobban odafigyelek a krém állagára, és egy kevés zselatinnal masszívabbá tettem volna, de így........  Mivel a linzertésztát vaksütéssel kell megsütni, így akár már előző nap is elkészíthetjük, majd a tálalás napján csak meg kell tölteni a pudingos krémmel, és jól megpakolni eperrel. Na, és persze az olvasztott csokoládéról sem feledkezzünk meg, mert igazán kár lenne lehagyni a tetejéről.







Tészta hozzávalói:

22 dkg liszt
10 dkg zsír (v. vaj)
5 dkg cukor
1 db tojás
1/4 sütőpor
csipet só


A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat) és kezdjük el összemorzsolni. 

Amikor mikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. 

Ezután nyújtsuk ki sütőforma nagyságúra a tésztát, majd béleljük ki vele az előzőleg kikent, kilisztezett sütőformát. (én teflonos formában sütöttem, így azt nem kellett kikenni, és kilisztezni)

Ezután villával böködjük meg több helyen a tésztát, majd helyezzünk rá egy sütőpapírt, és töltsük fel nehezékkel. (pl. rizzsel, babbal......)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Ezután vegyük le a tésztáról a nehezékkel  megtöltött sütőpapírt, majd tegyük vissza a sütőbe, és kb. 10 perc alatt süssük szép világos színűre. 

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen a tésztát mielőtt megtöltenénk a pudinggal.







Pudingos töltelék hozzávalói:

1 cs vaníliás pudingpor
5 dl tej
15-20 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojás

A tetejére eper és csokoládé.


A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután keverjünk hozzá egy kevés tejet, majd a adjuk hozzá a pudingport, és keverjük simára.

A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-cukros-pudingos keveréket. Ezután kevergetve addig főzzük még besűrűsödik.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a forró pudinghoz.

A kihűlt tésztába öntsük bele az elkészült pudingos krémet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor a pudingos krém teljesen kihűlt, rakjuk ki a tetejét félbevágott eperszemekkel, majd ízlés szerint csorgassuk meg olvasztott csokoládéval.

Tálalás előtt éles, vízbe mártott késsel szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

1 megjegyzés: