2014. május 18., vasárnap

Bodzás panna cotta epervelővel.




A panna cotta egy igazán könnyedén elkészíthető desszert, melyet mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesíthet. Nálunk pl. nagyon kedvelt a citromos, a málnás, a kókuszos, de a szárított fügefalevéllel készült panna cottának is nagy sikere volt. (további receptek itt megtalálhatóak) Mivel éppen most nyílik a bodzavirág, így gondoltam elkészítem  bodzás változatban is. Most sem kellett csalódnom, mert tejszín-tej átvette a bodza ízét, és mondhatom valami isteni finom. Tálaláskor a selymesen-krémes bodzaízű panna cotta köré pár kanál epervelőt kanalaztam, és úgy kínáltam. A siker most sem maradt el, csak kanalaztuk, és kanalaztuk..........., rövid idő elteltével pedig már csak az üres tányérok sorakoztak az asztalon.








 Hozzávalók 6 db formához:

4 dl tejszín
2 dl tej
4 db bodzavirág lecsipkedve a száráról
2 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
10 g zselatin (por)



Öntsük bele egy edénybe a tejszínt, és a tejet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a száráról lecsipkedett bodzavirágot. Ezután tegyük fel a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, zárjuk el a gázt, majd fedjük le az edényt, és hagyjuk legalább egy órán át állni, hogy átvegye a bodza ízét.

Ezután szűrjük le, és kanállal nyomkodjuk ki a bodzavirágból a tejszínes keveréket. 

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd melegítsük fel forráspontig. Ekkor vegyük le, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverővel addig keverjük még a zselatin teljesen feloldódik. 

Ezután szintén szűrjük át, majd töltsük bele az előzőleg hideg vízzel kiöblített formákba. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. (akár egész éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk)

Tálalás előtt vegyük ki a formákat a hűtőből, majd egyesével állítsuk pár pillanatra meleg vízbe, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tányérra. (érdemes a formákat egy kicsit a tányérhoz kocogtatni, akkor könnyebben kifog jönni)







Epervelő hozzávalói:

30 dkg eper
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
2 ek barna cukor
1 tk étkezési keményítő
3 ek víz


Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, és adjunk hozzá két evőkanál vizet, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levélt és reszelt héját, majd óvatosan keverjük össze, és kislángon főzzük két-három percig.

A keményítőt keverjük simára egy evőkanál vízzel, majd csorgassuk az eperhez. Ezután óvatosan kevergetve, addig főzzük még kissé besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki egészen. (pár pillanat alatt besűrűsödik)

Tálaláskor a tányéron lévő bodzás panna cotta köré ízlés szerint kanalazzunk a kihűlt epervelőből, és úgy kínáljuk.

2 megjegyzés: