2014. január 23., csütörtök

Sütőtökös samosa.



A samosa egy tradicionális indiai étel, melyet húsos, vagy zöldséges töltelékkel készítenek. Indiában nagyon kedvelt, az utcán olajban sütik ki, és árulják. Már egy ideje szerettem volna én is elkészíteni ezt a ropogós tésztájú finomságot, és most végre sort kerítettem rá. Igaz én nem olajban sütöttem ki, hanem sütőben, és a töltelék is rendhagyó, mert nem húsos, de még csak nem is zöldséges. Én egy fűszeres-sütőtökös töltelékkel töltöttem meg a tésztát, majd a bőséges olajban való sütés helyett, inkább sütőben sütöttem szép pirosra, ropogósra.






Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
kb. 1 dl víz
1/2 tk só
8 dkg vaj


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk össze könnyen nyújtható tésztává. Ezután vegyük ketté a tésztát, majd lisztezett felületen mindkettőt nyújtsuk ki vékonyra. 

5 dkg vajat olvasszuk fel, majd kenjük le a vékonyra nyújtott tésztalapokat. Ezután helyezzük egymás tetejére úgy, hogy a vajas felük kerüljön felülre. Ezután tekerjük fel, mint a bejglit, majd tegyük lisztezett tálcára. Helyezzük be a hűtőbe legalább egy órára, hogy kellően lehűljön, és a vaj megdermedjen.

Vegyük ki a hűtőből a kellően lehűlt tésztát, majd vágjuk fel nyolc darabra. Ezután lisztezett felületen a vágott felét tenyérrel kicsit nyomjuk le, majd vékonyra sodorjuk ki. (mind a nyolc tésztával így járjunk el)
A vékonyra kinyújtott tésztakorongokat ezután töltsük meg a sütőtökös töltelékkel.






Töltelék hozzávalói:

30 dkg sütőtök
1 kisebb lila hagyma
1 ek olívaolaj
1 tk koriander
1 tk köménymag
1 mk őrölt szerecsendió
1-2 ek méz


A felkockázott sütőtököt főzzük puhára, majd szűrjük, és csepegtessük le.
A lila hagymát vágjuk fel nagyon apróra. A koriandermagot és a köménymagot mozsárban kicsit törjük össze. (nem kell porrá őrölni, maradjon kissé darabos)

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott lila hagymát és kezdjük el üvegesre párolni.   Pár perc után adjuk hozzá az összetört koriandert és a köménymagot, majd pirítsuk tovább. Végül szórjuk meg a szerecsendióval, és adjuk hozzá a lecsepegtetett sütőtököt, majd csorgassuk rá a mézet, és keverjük alaposan össze. Pár perc alatt, kevergetve pároljuk össze a tököt a fűszerekkel és a mézzel, majd hűtsük ki egészen mielőtt a tésztára kanalaznánk.

A vékonyra kinyújtott tésztakorongokra kanalazzuk rá a teljesen kihűlt tölteléket, és formázzunk háromszögeket. 

Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a sima felükkel felfelé a megtöltött tésztákat, majd olvasztott vajjal vastagon kenjük le mindegyik tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra.


 



Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd úgy kínáljuk. A tészta nagyon ropogósra sül, a töltelék pedig finom krémes.

1 megjegyzés: