2014. január 20., hétfő

Sütőben sült fűszeres karfiol.




Évekkel ezelőtt a karfiolból csak levest, és rakott karfiolt készítettem, addig mostanság már igen változatosan készítek belőle akár főételt ( karfiolos tésztát, karfiol pörköltet....több recept itt megtalálható), vagy éppen mint most köretet. Régóta szerettem volna fűszeres sült karfiolt készíteni, de eddig valamiért halogattam, és most bánom csak igazán. A mogyoróolajat összekevertem a római köménnyel, korianderrel, és színes borssal, majd beleforgattam a rózsáira szedett karfiolt, és már mehetett is be a sütőbe. Röpke fél óra múlva már körteként tálalhattam a busaszelet mellé. A halhoz is nagyon jól illett, de magában a fűszeres karfiol is nagyon finom volt.







Hozzávalók:

1 kisebb karfiol
1 tk koriander
2 tk római kömény
színes bors(ízlés szerint)
1 tk só
2-3 ek mogyoróolaj







A karfiolt szedjük kisebb rózsákra, majd mossuk meg, és alaposan csöpögtessük le. (amennyire csak lehet szárítsuk le)

A római köményt és a koriandert mozsárban törjük össze, majd őröljünk hozzá ízlés szerint színes borsot, és keverjük össze a mogyoróolajjal. Közben ízlés szerint szórjuk meg sóval, figyelve arra hogy a karfiol sütés után nehogy nagyon sós legyen. (én kevésbé sóztam, mert szeretem a karfiol édeskés ízét)

A lecsepegtetett karfiolra öntsük rá a fűszeres olajat, majd forgassuk alaposan össze.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd rendezzük el rajta a karfiolt. A visszamaradt fűszeres olajat egyenletesen öntsük rá.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

Tálaláskor kínáljuk sült húsok, halak mellé köretként, de így magában is nagyon finom.

1 megjegyzés:

  1. Külföldi blogokon olyan sokszor látom, biztos nagyon jó lehet. Ha olcsóbb lesz a karfiol én is megsütöm.

    VálaszTörlés