2014. január 16., csütörtök

Pizza a legegyszerűbb recept alapján.




Ritkán sütök pizzát, de ennek ellenére már többféle pizzatésztát kipróbáltam, de állítom ez a legegyszerűbb, ám mégis nagyon finom. A feltét is kicsit más, mivel nem paradicsomos pizzaszósszal kentem meg, hanem fűszerezett sajtos-tejföllel, majd arra pakoltam rá a hűtőben éppen fellelhető szalámit. Mielőtt betettem a sütőbe, még meglocsoltam jóféle olívaolajjal, és megszórtam a maradék reszelt sajttal. Röpke fél óra múlva már vehettem is ki a sütőből és tálalhattam az illatozó, ropogós tésztájú pizzát. Természetesen ízlés szerint paradicsomos pizzaszósszal is készíthetjük, de érdemes kipróbálni ezt a sajtos-tejfölös változatot is mert nagyon finom.








Tészta hozzávalói:

30 dkg rétesliszt (Nagyi titka)
1 tk só
1,5-2 dl víz
5 gramm szárított élesztő


A kenyérsütőgép üstjébe először öntsünk bele 1,5 dl vizet, majd kanalazzuk rá a sóval és a szárított élesztővel összekevert lisztet.  Ezután indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is összekeverhetjük, megdagaszthatjuk)

A megdagasztott tésztát ezután osszuk el három egyenlő részre, majd gyúrjuk át, és formázzuk gombóccá. Ezután tegyük a tésztagombócokat egy lisztezett tálcára, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen, kelesszük kb. másfél órán át. (ezalatt az idő alatt szép nagyra megnőnek a tésztagombócok)






Feltét hozzávalói:

20 dkg tejföl
15 dkg sajt
őrölt fehér bors
szalámi (ízlés szerint)
2-3 ek olívaolaj



A sajtot reszeljük le, majd keverjük össze a tejföllel,  ízlés szerint sóval, és az őrölt borssal.

A megkelt tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd helyezzük rá egy olívaolajjal megspiccelt sütőpapírra. Ezután a tésztát szintén spricceljük le olívaolajjal, és kenjük meg a sajtos-tejfölös keverékkel, majd pakoljuk meg ízlés szerint szalámival. Végül szórjuk meg reszelt sajttal, és locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. (én légkeverésnél 180 fokon 25 percig sütöttem.

A sütőből kivéve ízlés szerint szeleteljük fel, és rögtön tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése