2013. augusztus 12., hétfő

Mákos csokoládétorta málnazselével.



Nálunk igen kedveltek a krémes-habos sütemények és torták, így aztán sokszor készül a nyár folyamán különböző gyümölcsös ízesítéssel. Most éppen a málnának van szezonja, bőségesen terem, csak ki kell menni a kertbe és leszedni. Tehát a málna már le volt szedve, csak éppen egy tortát kellett hozzá sütni. Vagyis csak a tésztáját, melyre egy csokoládés-habos réteg került, végül pedig a málnazselé. Mivel a tészta nem tartalmaz lisztet, így liszt érzékenyek is bátran megsüthetik. A torta hozzávalói egy 24 cm-es tortaformához elegendőek, de én kettő kisebb formában elosztva sütöttem meg.







Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:

2 tojásfehérje
8 dkg darált mák
5 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj


A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, apránként adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd addig verjük, hogy kemény habot kapjunk. 
Ezután óvatosan keverjük hozzá a reszelt citromhéjat, és a darált mákot.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral (v. kenjük ki zsírral, és szórjuk meg liszttel), majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 percig. A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, és helyezzük vissza a tésztát a formába.





Csokoládékrém hozzávalói:

12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
25 dkg mascarpone
10 dkg tejföl
porcukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)


A csokoládét vízfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk hűlni.

A mascarponét keverjük simára a tejföllel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott csokoládét.

A Hulalát ( v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a csokoládés krémhez.

A tortaformában lévő tésztára kanalazzuk rá a habos-csokoládés krémet, majd simítsuk  el egyenletesen. 
Ezután tegyük be a hűtőbe hogy kellően lehűljön.


Málnazselé hozzávalói:

50 dkg málna
cukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
szegfűszeg
reszelt narancshéj (el is hagyható)
10 g zselatin (por)
0.5 dl víz


Öntsünk a málna alá egy pici vizet, majd tegyük fel főni a cukorral, és a fűszerekkel. Főzzük kb. 10 percig, majd egy szűrőn passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.
Ezután öntsük hozzá a málnapéphez, és keverjük alaposan össze.

A hűtőből vegyük ki a tortát, majd óvatosan öntsük a csokoládés krémre a málnazselét.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe pár órára, hogy a zselé teljesen megdermedjen a torta tetején.

A tortát közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd helyezzük egy tálcára, és ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

7 megjegyzés:

  1. Gizike, ilyen gyönyörüséges nyári desszertet még álmomban sem tudnék el képzelni. A szinek pompásak, és az iz kombinációk valami mennyei lehetnek! Rögtön meg is nézem hogy fel tüzted a Pinterestre mert már is viszem tovább adni.! Puszillak

    VálaszTörlés
  2. Most készülök elkészíteni...annyi kérdésem lenne, hogy étkezési zselatinról van e szó vagy tortazseléről???Köszönöm!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Étkezési por zselatinról van szó!!! A málna passzírozás után eléggé híg, így étkezési zselatin kell hozzá, hogy megdermedjen. Jó sütögetést, és jó étvágyat kívánok a tortához.

      Törlés
  3. Csoki és mák a kedvenceim:) Az külön tetszik, hogy nincs agyondizájnolva, mint általában a torták. Egyszerű és ettől szép.

    VálaszTörlés
  4. Ezt ugye nekem sütötted!? Máris megyek érte. Fantasztikus torta!!!!

    VálaszTörlés