2013. augusztus 6., kedd

Köles fasírt paszternákkal.



A napokban egy kedves csoporttársam ( Házi finomságok) Szabo Gianina köles fasírtot készített, és nekem rögtön megtetszett ez a recept. Mivel mostanában készítettem kölessel töltött cukkinit, mely nagyon ízlett, így nem is kételkedtem benne, hogy ez a fasírt is kedvemre való lesz. A napokban aztán el is készült, és én csak annyit változtattam a recepten, hogy petrezselyemzöldet, és szerecsendiót is adtam hozzá. Először úgy gondoltam, hogy egy finom salátát készítek mellé, aztán amikor a kertben megláttam a zsenge paszternákot, inkább mellette döntöttem. Igazán jó döntés volt, mert a finom köles fasírt, és a dresszinggel összekevert paszternák nagyon jól összeillettek.





Hozzávalók:

15 dkg köles
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk majoranna
1/2 tk őrölt kömény
1/2 tk szerecsendió
őrölt bors
petrezselyemzöld
1 db tojás
zsemlemorzsa
2-3 ek olívaolaj


A kölest főzzük puhára háromszoros mennyiségű vízben, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.

Amikor már csak langyos,  adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a petrezselyemzöldet, majd nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket.
Ezután ízlés szerint fűszerezzük, és keverjük össze. Végül adjuk hozzá az egész tojást, majd ismét alaposan keverjük össze úgy, hogy egy formázható masszát kapjunk.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd spricceljük meg az olívaolajjal.(bármilyen olajjal megspriccelhetjük)

Az összegyúrt masszából, vizes kézzel formázzunk kisebb golyókat, majd kicsit  lapogassuk el, és forgassuk bele a zsemlemorzsába.

Helyezzük a kölespogácsákat egymásmellé az olajjal megspriccelt sütőpapírra, majd szintén spricceljük le mindegyiket olívaolajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt világos zsemleszínűre a fasírtokat. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)



Paszternák hozzávalói:

30 dkg paszternák
1 citrom leve
2 ek méz
1 tk magos dijoni mustár
2 ek olívaolaj 



A paszternákot tisztítsuk meg, és enyhén sós vízben főzzük puhára.  Ezután szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A citrom levét keverjük simára a mézzel, a mustárral, az olívaolajjal, és egy csipet sóval. Ezután kanalazzuk rá a teljesen kihűlt paszternákra, majd forgassuk alaposan össze. Tálalás előtt hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

Tálaláskor kínáljuk a köles fasírthoz a paszternákot, vagy  ízlés szerint salátát.

1 megjegyzés:

  1. Gizike, én nagyon szeretem a fasirt, de halvány fogalmam nincs hogy mi az a köles...gondolom valamiféle buza. A paszernák, az meg a parsnip angolul. Azt legtöbbször levesekben szoktam főzni, vagy pürét készitek belőle. Finom lehet sütve, kreativ összeállitást találtál, és finom is! Puszillak

    VálaszTörlés