2012. október 30., kedd

Sütőtökös-zabpelyhes keksz.



Ne higgyétek azt hogy mostanában csakis kekszen élünk, de valahogy teljesen beleszerettem a kekszsütésbe. Mivel a sütőtök ez egyik kedvencem, és szerettem volna hogy egy kicsit változatosabb legyen ez a keksz, így most zabpehely is került a tésztájába. A kisült kekszek finoman illatoztak, és akár rögtön neki is láthattunk volna a nassolásnak, de gondoltam egyet és gyorsan összeragasztottam őket mascarponekrémmel. Egy biztos, el nem rontotta, sőt....... Mondhatnám hogy az ötórai tea mellé még bőven elkészül, de mivel nem vagyunk angolok, így akár kávé mellé is kínálhatjuk.






Hozzávalók:

10 dkg liszt
10 dkg zabpehely
15 dkg sütőtökpüré
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 dl tejszín
1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk mézes fűszerkeverék
csipet só
1 db tojás


Keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát, a csipet sót, és a mézes fűszerkeveréket.

Az olvasztott vajat (kihűtve) keverjük simára a porcukorral, a tojással, és a tejszínnel, majd keverjük hozzá a szintén kihűtött sütőtökpürét. 

Ezután a száraz és a nedves keverékeket fakanállal keverjük alaposan össze.

Egy tepsi béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb, kanállal ízlés szerinti méretű halmokat kanalazzunk rá a masszából. 

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára.
A sütőből kivéve szedjük rácsra a kekszeket, és hagyjuk teljesen kihűlni.


Krém hozzávalói:

15 dkg mascarpone
1 cs vaníliás cukor
porcukor
reszelt citromhéj
citromlé


A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, reszelt citromhéjjal, citromlével, és a vaníliás cukorral. 

Ezután a teljesen kihűlt kekszeket ragasszuk össze a mascarponekrémmel.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. Hűvös helyen, néhány napig eltartható.

6 megjegyzés:

  1. De ügyes vagy! Ez is milyen szimpatikus keksz recept! Muszáj lesz kipróbálnom!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom főleg ezzel a citromos krémmel. Én mostanában teljesen rákattantam a kekszsütésre.:)

      Törlés
  2. Megsütöttem a kekszet, csak az enyém nem lett ilyen szép, de nagyom finom. Azt a hibát követtem el (eddig nem sütöttem kekszeket), hogy nem számoltam azzal, hogy a másfélszeresére fog nőni a tészta. Bár hagytam köztük helyet, de csak összenőttek és nagyra sikerültek. Majd legközelebb kisebb halmokat készítek. Bizony citromkrémmel is finom, de magában is nekem nagyon ízlik.
    Köszi, hogy megosztottad a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata!
      Nagyon köszönöm, hogy éppen az én receptemet választottad ki az első kekszsütésedhez!!! Legközelebb már tudni fogod, hogy milyen távol tedd a tésztát a tepsire, mert bizony kekszek kisebb-nagyobb mértékben megnőnek sütés közben. Nekem is nagyon ízlett csak úgy magában, na de a krémmel....
      További sikeres kekszsütést kívánok, és jó étvágyat hozzá.

      Törlés
  3. Elkészítettem én is, jelentem krém nélkül is finom! :) Köszönöm a receptet!
    http://konyhavirtuoz.blogspot.hu/2012/12/sutotokos-zabpelyhes-keksz.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm hogy megírtad, és nagyon örülök hogy Neked is ízlett. Köszi a linket, megyek és benézek hozzád.

      Törlés