2012. október 12., péntek

Omlós keksz mogyorókrémmel töltve.



 Hűvösebbre fordult az idő, így engem is elért a kekszsütési láz. Ilyenkor már jólesik a sütőből kiáramló meleg, amely nemcsak a konyha levegőjét melegíti fel, hanem közben a kekszes dobozt is finom nassolni valóval tudjuk megtölteni. Mivel tegnap éppen egyik barátnőmet vártam egy kis délutáni traccspartira, így gondoltam összekötöm a kellemest a hasznossal, és nekilátok a kekszsütésnek. A receptet megint a GoodFood magazinban találtam, és már a fotón is olyan kívánatosak voltak a kekszecskék, hogy nem is volt kérdéses, hogy ezt a receptet fogom megsütni. A kekszek  hamar elkészültek, és olyan finom omlósak lettek, hogy a beszélgetés végére a tálca tartalma bizony alaposan megcsappant.






Hozzávalók 25 db kekszhez:

12,5 dkg vaj
4 dkg porcukor
22 dkg liszt
3 dkg étkezésikeményítő
1 tk sütőpor
csipet só
1 cs vaníliás cukor
3 tojássárgája

mogyorókrém az összeragasztáshoz


Egy keverőtálba tegyük bele a puha vajat, majd adjuk hozzá a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, és robotgéppel keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a lisztes-keményítős-sütőporos keveréket, majd egyesével a tojások sárgáját. Keverjük alaposan össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk át a tésztát.

A simára gyúrt tésztát csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be kb. 30 percre a hűtőbe.

A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, majd egy 4-5 cm-es szaggatóval, szaggassuk ki a korongokat. 

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a kiszaggatott tésztakorongokat.

Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 percig, hogy éppen csak színt kapjanak a kekszek.(én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a korongokat ragasszuk össze mogyorókrémmel.

Tálalás előtt a korongok tetejét szórjuk meg ízlés szerint porcukorral, majd így kínáljuk.(jól zárható dobozban 1-2 hétig tárolhatjuk)

10 megjegyzés:

  1. Este el is készítem, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta korongocskák! Egy ilyen finom süti mellett én is szívesen pletyóznék! :o)

    VálaszTörlés
  3. Ahogy az elején írtad hogy ilyenkor már jó sütni hiszen melegít a tűzhely, már kezdtem örülni hogy nem a finom sütiért sütöttél és talán megmaradt? De aztán ahogy olvasom nem nagyon van maradékod belőle? Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Egy bögre forró csoki, vagy tea, egy kis esti traccsparti a csajokkal... és ez a keksz! Mennyei!

    VálaszTörlés
  5. Hát igen, ezután jönnek a kekszes idők:)

    VálaszTörlés
  6. Estupenda receta me gusta,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  7. Aha,persze 1-2 hétig eláll....amennyiben fegyveres-kutyás őröket állít mellé az ember :D
    Tegnap este megcsináltam (3 szoros adagot) és már csak 4 kullog a doboz alján :D

    VálaszTörlés
  8. Woow! Nekem ez nagyon tetszik! Tudod, hogy mindig azt szoktam írni, hogy nem nagyon vagyunk kekszrajongók, de ez annyira tetszik, hogy szerintem ha előttem lenne, addig enném, míg el nem fogyna. :-))

    VálaszTörlés
  9. Ilyesmi félét szoktam az unoka kislányaimnak sütni. Ugy néz ki hogy Nutella krémmel van össze ragasztva, mivel hogy eléggé csokoládésnak néz ki! Hűha, ezek aztán nagyon finomoak, Gizike!

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!

    Valóban érdemes megsütni, mert annyira finom, hogy egyszerűen nem lehet ellenállni neki.
    Én sem vagyok nagy kekszütő, de ez inkább egy finom linzer mint keksz, na mi imádtuk, és még sokszor megfogom sütni.

    Fanó!
    Nagyon tetszik az ötleted, jót derültem rajta, de mi van olyankor, ha a fegyveres-kutyás őröknek is bejön ez a keksz???:))))

    VálaszTörlés