2012. október 14., vasárnap

Karamellás-mogyorós körtetorta.



 A vasárnapi ebéd után mindenképpen valami finom-habos-krémes desszertet szerettem volna feltálalni. Először pohárkrémen gondolkodtam, de végül ez a torta sült ki belőle. Mivel az őszi gyümölcsök közül az egyik kedvencem a körte, és néhány szépséges példány mosolygott rám a gyümölcsöskosárból, így nem is volt kétséges, hogy azok kerülnek majd a krémbe, és a torta tetejére. A linzertésztába került  egy kevés darált mogyoró, melytől nagyon finom lett ez a különben is omlós tészta. A rákanalazott karamellel, a mascarponés-habos krémmel, na és a puhára párolt körtével megkoronázva, pedig egyszerűen abbahagyhatatlan volt. Mi pedig csak ettük egyik szeletet a másik után.






Hozzávalók 20 cm-es szilikon formához:


10 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg mogyoró (sózatlan, pörkölt)
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
1-2 ek hideg víz


A darált mogyorót és a lisztet tegyük bele egy keverőtálba, majd kezdjük el robotgéppel összekeverni. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd addig keverjük, hogy jó morzsalékos legyen.
Ekkor adjuk hozzá a porcukrot, majd a tojássárgáját. Keverjük pár percig, majd öntsünk hozzá 1 ek hideg vizet.(a vizet apránként öntsük hozzá, mert a tészta állagától függ, hogy pontosan mennyi kell bele)
Ezután gyors mozdulatokkal, kézzel gyúrjuk át egy kicsit, majd béleljük ki vele a tortaformát. (én kézzel lapogattam bele a formába, de akár ki is nyújthatjuk a tésztát, és azután helyezzük bele a formába)
Sütés előtt 60 percre tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.

A formában lévő tészta alját böködjük meg egy villával, majd helyezzünk rá egy sütőpapírt, és töltsük fel nehezékkel. (pl. babbal, rizzsel...)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, és távolítsuk el a nehezéket a torta belsejéből, majd tegyük vissza a sütőbe és süssük még 15-20 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.


Töltelék hozzávalói:

4-5 db körte
2-3 ek kristálycukor
1 dl fehérbor
citromlé


A körtéket hámozzuk meg, majd vágjuk fel cikkekre. Citromlével csepegtessük meg, hogy ne barnuljon meg.

Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, és állandó keverés mellett karamellizáljuk világos barnára. Ekkor tegyük bele a cikkekre vágott körtét, öntsük hozzá a bort, majd óvatosan keverjük össze. Ezután pár perc alatt pároljuk a körtecikkeket puhára, majd szűrőkanállal óvatosan szedjük ki, és hűtsük ki teljesen.


Karamell hozzávalói:

4 ek kristálycukor
7 dkg vaj
2 dl tejszín


Egy serpenyőbe kezdjük el karamellizálni a cukrot, majd amikor már szép világos barna színt kapott, adjuk hozzá a vajat, és keverjük simára. Ezután öntsük hozzá a tejszínt, majd kevergetve addig főzzük, még besűrűsödik. 

A teljesen kihűlt tésztába kanalazzuk bele a karamellkrém 2/3 részét, majd hagyjuk teljesen kihűlni.


Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
2-3 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
néhány cikk előfőzött körte pépesítve


A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral. 

Az előfőzött körtecikkeket botmixerrel pépesítsük,  (v. villával alaposan nyomkodjuk össze) majd keverjük hozzá a mascarponés krémhez.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a krémhez.

A karamellkrémmel megkent, és teljesen kihűtött tésztába kanalazzuk bele a mascarponés krémet, majd a tetejére helyezzük rá a megpárolt, és szintén teljesen kihűtött körtecikkeket. Ezután a maradék karamellt csorgassuk a körték tetejére. (ha közben a karamell besűrűsödött akkor melegítsük fel, de vigyázzunk nehogy túl melegen csorgassuk a krémre, mert akkor az felolvad)

Tálalás előtt az elkészült tortát éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.

10 megjegyzés:

  1. Muy buena y hermosa me gustaría probar,abrazos y abrazos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gracias!Cremoso y delicioso, pruébalo.abrazos y abrazos.

      Törlés
  2. A körtetortád nagyon jól néz ki! Én ezt a "babos" sütést még nem próbáltam, valahogy túl macerásnak tartom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nincs vele sok macera, de volt már hogy nem sütöttem elő a tésztát pl. pitéhez. Ennél a receptnél viszont csak így lesz jó omlós.

      Törlés
  3. Köszönöm a segítséget, már sikerült beállítani! :o)Most már jöhetnek a kellemetlenkedők! :o) A tortád eszméletlen, egy kész habos álom...Gondolom nem volt olyan hosszú elkészíteni, mint leírni... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti örülök, hogy tudtam segíteni!!! Reméljük magától is rájön a "kellemetlenkedőd" hogy felesleges neki tolakodni. A torta valóban isteni finom, és én imádom az ilyen habos csodákat. Igazad van, hosszabb volt leírni mint elkészíteni.:)

      Törlés
  4. Kérnék szépen egy pici szeletet... :)

    VálaszTörlés
  5. Gizike, ez a csodás tortád valami álom finom! Imádom a körtét a tetején, a karamell csak csorog róla, nagyon kivánatos, a töltelék krémet azt mindig nagyon jól eltalálod! Puszillak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth nagyon köszönöm!!! Valami isteni finom volt,érdemes kipróbálni. Biztosan nálad is nagy sikere lenne.:)

      Törlés