2012. október 1., hétfő

Karfiolos- sajtmártásos spagetti.



 A hétvégi kiadós, és főleg húsos ebédek után ma valami gyorsan elkészíthető, és főleg húsmentes ételre vágytam. A hűtőben éppen várakozott egy kisebb karfiol, spagetti tészta pedig mindig van itthon, így már csakis azt kellett eldöntenem, hogyan házasítsam össze a kettőt. Receptek böngészése közben, aztán rá is bukkantam erre az egyszerű, sajtmártásos tésztára. Gyorsan hozzá is láttam a főzéshez, és röpke fél óra múlva már mehetett  is be a sütőbe. 20 perc sütés után pedig szépen összesült a karfiolos-sajtmártásos-spagetti, és a sütőből kivéve mennyei illatok töltötték be a konyhát. Nagyon finom szaftosra sült, a tetején pedig a reszelt sajt egy ropogós réteget képezett. Egy biztos, hús nélkül is remek ebédet sikerült készítenem.






Hozzávalók:

1 kisebb karfiol
15 dkg spagetti tészta (v. makaróni)
3 dkg vaj
1 ek liszt (púpozott)
2-2,5 dl tej
15 dkg sajt (pl. edami,cheddar...)
őrölt bors
szerecsendió
1 tk őrölt mustármag
1 tk ételízesítő


A karfiolt szedjük rózsáira, majd enyhén sós, bő vízben főzzük a spagettivel együtt puhára.(mire a tészta megfől, annyi idő a karfiolnak is elég, hogy ne főljön szét, és még roppanós maradjon)
Ezután szűrjük le, és alaposan csepegtessük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, és az őrölt mustármagot, (én mozsárban törtem össze a mustármagot) majd pár perc alatt pirítsuk meg.
Ezután állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejet, majd kézi habverővel keverjük simára. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval és ételízesítővel. Végül adjunk hozzá 10 dkg reszelt sajtot, majd kevergetve főzzük pár percig.

Az elkészült sajtmártáshoz óvatosan keverjük hozzá a tésztát és a karfiolt, majd öntsük bele egy vajjal kikent jénaitálba,  vagy egy kisebb tepsibe.
Ezután a maradék sajtot reszeljük rá a tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd tálaljuk.


8 megjegyzés:

  1. Bizony nekem is kedvemre való ebéd lenne ;)

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon kedvemre való, kifogom próbálni! Nagyon guszta! Nem tudom hogy miért jó pár hete egyáltalán nem kívánom a húst, viszont a tésztát igen. Már ma is a holnapi napra kerestem valami tésztás receptet, természetesen magamnak mert a férjuramnak viszont a tészta nem laktató azt mondja!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon klassz, szeretem az ilyeneket:)

    VálaszTörlés
  4. Na hát az én válogatós párom sem szereti a spagettit, de hogy lehet azt nem szeretni?:) De a karfiolt nagyon szeretjük mindannyian, valamit majd kitalálok:)

    VálaszTörlés
  5. Hmmm... nagyon finom lehet, és gyönyörű a tányérod. :)

    VálaszTörlés
  6. Gizike, Legelőször is azt szeretném megemliteni hogy a lányomnak is ugyanez a szép tányérjai vannak, egy egész készlet, 12 személyre...England-bol. Én még vettem nekik külön darabokat hozzá, mert el tört már belőle egy jó pár darab...sajnos nem olcsó darabonként sem venni pótolót.

    Nagyon guszta, és finom ötlet a karfiolos spaghetti, mi is többször készitjük ezt. Finom egy husnélküli napra. Puszillak

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Hús nélküli finomság, és a fűszereknek köszönhetően isteni finom volt. Bizony ez az az étel amit a férfinép nem sokra tart, de fogjuk ezt fel úgy, hogy több jut nekünk belőle.:))

    Elisabeth!

    Nekem sajnos csak 2 db tányérom van, egy kiárusításon vettem fillérekért. Szeretném bővíteni a készletet, de sajnos azóta sem láttam sehol, de még reménykedem. Csodaszép lehet Lora terített asztala ezekkel a szép tányérokkal.

    VálaszTörlés