2012. február 4., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Tárkonyos krumplileves húsgombóccal.



A napok óta  tartó nagy havazásról szóló beharangozás után, az éjszaka hozzánk is megérkezett a hóesés. Azóta egyfolytában esik, esik, és csak esik. Mivel az előző napokban, igen csak hideg volt, most pedig itt a hóesés, gondoltam ma egy finom kolumbiai krumplilevest főzők ebédre. Tegnap este elő is vettem a húst a fagyasztóból, aztán reggel nagy meglepetéssel tapasztaltam, hogy ez bizony egy csomag darált hús. Így aztán a levesbe most nem apróra kockázva került a hús, hanem húsgombócokat készítettem, és azt főztem bele. Eddig is egyik nagy kedvencünk volt ez a leves, de most a fűszeres húsgombócnak köszönhetően, még sokkal finomabb lett.  Mivel ez egy igen egyszerű leves, és a főzési ideje is kb. egy óra hossza, így két hólapátolás között el is készült. A hidegtől kicsit átfázottan, a lapátolástól kicsit megfáradtan, bizony nagyon jólesett a meleg lakásba bejönni, és bekanalazni ezt a finom levest. Hétvégére mindenkinek bátran merem ajánlani, akár hólapátolással tölti az időt, vagy éppen csak egy finom melengető levesre vágyik.





Hozzávalók:

50 dkg darált hús
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
2 db paszternák (el is hagyható)
1 db zeller
1 db vöröshagyma
3-4 db krumpli
2 gerezd fokhagyma
3 db húsleveskocka
őrölt bors
tárkony
1 dl tejszín
2 dl tejföl
1 db tojás
1 marék rizs
petrezselyemzöld

A darált húst  egy tálba tenni, majd ízlés szerint sózni, megszórni őrölt borssal, hozzáadni a tojást, és alaposan összedolgozni.. Ezután hozzáadni a marék rizst, és így is jól összegyúrni.
Végül pedig vizes kézzel, diónyi gombócokat formálni.

A zöldségeket és a hagymát megpucolni, és ízlés szerint feldarabolni. A krumplit kisebb kockákra vágni.

Egy edénybe beletenni a feldarabolt zöldségeket, az apróra vágott vöröshagymát, a vékonyra szeletelt fokhagymát, és a húsgombócokat, majd felönteni annyi vízzel hogy jól ellepje.

Ezután beletenni a húsleveskockát, és ízlés szerint sózni, borsozni, és bőségesen megszórni tárkonnyal, majd félpuhára főzni.(óvatosan sózni, mert a leveskocka is elégé sós)

Amikor már félig megpuhultak a húsgombócok, és a zöldségek, akkor beletenni a kockára vágott krumplit, és addig főzni, még minden hozzávaló teljesen megpuhul.
Végül állandó keverés mellett belecsorgatni a tejszínt, majd az előzőleg egy kevés levessel simára kevert tejfölt is. Kiforralni, majd pár percig még főzni, hogy az ízek jól összefőljenek.

Tálaláskor a leves tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel megszórni.

15 megjegyzés:

  1. Aztaaa! Pont ezt a levest készítettem a reggel én is!
    Zabálták is a gyerkőcök nagy étvággyal ma délben!
    Nagyon szeretjük. Finooom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci, pedig összesem beszéltünk.:)) Nem csodálom, hogy a gyerekeid falták befelé, mert tényleg nagyon finom.Én is jól beettem belőle, nagyon szeretem.

      Törlés
  2. A leveseket is szeretem, a tárkonyt is, hús is van benne, pont jól jön egy ilyen zimankós napon:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike, akkor semmi akadálya az elkészítésének. Zimankó, na meg hó, most itt is van bőven, de gondolom nálatok a több van mindegyikből.

      Törlés
  3. Óóóóh, imádom a tárkonyos krumplilevest. Főként ha anyukám főzi:) Ezt a gombócos verziót neki is megemlítem majd, biztos tetszeni fog neki is. Hátha meg is főzi nekem:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, biztosan anyukád is nagyon finom levest főz majd Neked, de ez olyan egyszerű leves, hogy szerintem Te is remekelni fogsz vele, ha megfőzöd.:)

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Ibcsi, Neked is csak ajánlani tudom, mert nagyon finom!!!

      Törlés
  5. Gizike, én mostanában sok fajta leveseket készitek, ez nekem nagyon izletesnek néz ki, és a gombóc főleg egy egész komplét adag ebédre nekem, amire szükségem van. Majdnem minden nap készitek valamilyen levest ebédre. Nagyon jó a diétához!
    Köszi a finom receptet...nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  6. Elisabeth, nagyon köszönöm, és örülök, hogy Neked is tetszik ez a recept, és még a diétádba is betudod illeszteni. Eredetileg csirkemellet daraboltan össze és azt főztem bele, de készítettem már sertéscombból is, na de ezzel a fűszeres gombóccal az igazi. Amióta diétázom, én is gyakrabban főzök levest, és az elég is ebédre. Vacsorára, vagyis 5 óra körül, már csak gyümölcsöt eszek:)

    VálaszTörlés
  7. Ez a leves egyenesen meg oli a medvet,alig varom,hogy elkeszitsem,ebben a formaban megnem keszitettem tarkonyos krumplilevest,,,,Koszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. cirmicica, bátran merem ajánlani, biztosan Neked is ízleni fog. Én már készítettem kockázott csirkemellből, és sertéshúsból is, mindegyik változat nagyon finom.

      Törlés
    2. Szivet, lelket melengető tartalmas leves. Pár éve rákaptam a finom tárkonyra, olyan levesbe használom, amibe megy krumpli vagy zöldbab. Hű de ennék most a leveskédből!

      Törlés