2011. július 10., vasárnap

Gesztenyés-rumos meggyes galette.



Szerettem volna részt venni a nemrégiben meghirdetett "gesztenyés" receptversenyen, de mire hozzáláttam volna az általam elképzelt receptek elkészítéséhez, hát.... teljesen elment tőle a kedvem. Igaz a versenyben való részvételről lemondtam, de a receptek elkészítéséről nem. Galettét már többször sütöttem és egyik kedvencünké vált, így ma egy nagyon finom gesztenyés-rumos meggyes töltelékkel készítettem el. A meggyet lecukrozva, és rummal meglocsolva hagytam egy napig állni, és ettől nagyon finom lett. A gesztenyemasszát pedig mascarponéval kevertem ki jó krémesre, majd így került a tésztába. Igaz ma megint rekkenő hőség volt, de semmiképpen nem szerettem volna lemondani a sütésről. A frissen kisült sütemény illata, na és az íze, pedig feledtette velem a konyhában uralkodó hőséget.






Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1-2 ek tejföl
1 ek hideg víz
csipet só
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás a tészta lekenéséhez


Töltelék hozzávalói:

1 cs gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
porcukor
1 cs vaníliás cukor
rumos meggy






A meggyet kimagozni, majd ízlés szerint megszórni cukorral, vaníliás cukorral és rumot önteni rá. Egy napig állni hagyni, majd leszűrni és a levét jól lecsepegtetni.

A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a csipet sót, a vaníliás cukrot és összekeverni.
Ezután hozzáadni a hideg vajat, majd kézzel összemorzsolni, hogy jó morzsalékos legyen.
Végül hozzáadni a vizet és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrni. (a tejfölt kanalanként tenni bele, mert a liszt minőségétől függ, hogy mindkét kanálra szükség lesz-e)

Ezután a tésztát folpack fóliába csomagolni, majd legalább egy órára hűtőszekrénybe tenni pihentetni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.

A mascarponét kikeverni ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, vaníliás cukorral és a gesztenyemasszával.

A Hűtőből kivett tésztát vékonyra kinyújtani.(én sütőpapíron nyújtottam ki, így nem ragadt le a tészta)
A kinyújtott tésztából 3-4 kört kivágni. (én egy fedő segítségével 4 kört vágtam ki)

Mindegyik tésztát megkenni a gesztenyés masszával úgy, hogy a szélétől legalább 2 cm-es tésztacsík üresen maradjon.

Ezután a gesztenyés massza tetejére rárakni a jól lecsepegtetett meggyszemeket.

Végül az üresen maradt tésztarészt szépen felhajtogatni a töltelékre.
Az egész tojást villával felverni, majd megkenni vele a tésztát.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezni a megtöltött tésztákat. (én rögtön a tepsin töltöttem meg, így könnyebb volt vele bánni)

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd porcukorral megszórva tálalni.


18 megjegyzés:

  1. De jó ötlet volt Gizike ez a töltelék, el tudom képzelni, milyen finom lehetett!!! Én ma nem mertem bekapcsolni a sütőt, inkább mást találtam ki sütemény gyanánt a lányom születésnapjára :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ínycsiklandóak lettek, receptet mentettem, igaz a gesztenyéért nem vagyok oda, de jöhet más töltelék is bele.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, szeretem a gesztenyét és a meggyet is. Így nekem ez nagyon bejön!:-))

    VálaszTörlés
  4. Imádnivaló, hogy én ezt mennyire szeretném

    VálaszTörlés
  5. Gizusom,ez valami isteni fincsi lehet,soha nem ettem még ilyet,de szívesen megkóstolnám,a díjadhoz szívből gratulálok,nem voltam egy pár napig,én is egy kis pihenőt tartottam a Balatonon ahogy Te is mostanában,akkor jöttünk haza amikor már igazán kezdett volna jó idő lenni:-)

    VálaszTörlés
  6. Arata fantastic!
    Salutari si pupici,
    Maya

    VálaszTörlés
  7. Micsoda finomság! Szivesen megkostolnám!!!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta! Tetszik a blogod, rendszeres olvasód lettem, a 300.
    Gratulálok!
    Üdv: Zsófi

    VálaszTörlés
  9. Vicuska!
    Köszönöm!!! Bátran merem ajánlani, mert isteni finom. Lehet nekem is valami sütés nélküli süteményt kellett volna készíteni, de már úgy ráizgultam erre a receptre.:)

    Boldog születésnapot kívánok a lányodnak!!!!

    VálaszTörlés
  10. Kati!
    Köszi, szerintem dióval is éppen ilyen finom lehet. Nekünk nagyon ízlett, hamarosan újra megsütöm.:)

    VálaszTörlés
  11. Éva!
    Köszönöm!! Szívesen megkínáltalak volna, kár hogy ilyen messze vagyunk egymástól.:)

    VálaszTörlés
  12. Bianka!
    Köszi, és én milyen szívesen küldenék neked!!!:)

    VálaszTörlés
  13. Ditta!
    Nagyon köszönöm!!! Én is ritkábban vagyok mostanság, de éppen gondoltam rád, hogy merre jársz. Sajnálom hogy nem volt végig jó időtök, de látod mi is mindig kifogjuk a pocsékabb időt. Azért biztosan kipihented magad, és nagyon várom a csodálatos tortáidat.:)

    VálaszTörlés
  14. Maya!
    mulţumesc mult!!
    sărut: Gizi

    VálaszTörlés
  15. Juci!
    Köszönöm!! Szívesen küldök neked is kóstolót.:)

    VálaszTörlés
  16. Zsófi!
    Nagyon köszönöm!!! Gratulálok, hogy te lettél a 300. olvasóm!!!!
    Üdv.: Gizi

    VálaszTörlés
  17. Nagyon szépen köszönöm, az ő nevében is :)

    VálaszTörlés
  18. Vicuska!
    Én köszönöm, hogy megosztottad velem.:)

    VálaszTörlés