2011. július 14., csütörtök

Málnahabos torta.



A hőség ma is rekkenő, és ebben az időjárásban már lassan csak megzakkanni lehet. Igaz délutánra hűsítő esőt ígért a meteorológus, na de ő is csak ember, így tévedhet. Bizony eddig úgy néz ki hogy tévedett. Így az időjárásnak köszönhetően, ma bizony messzire elkerültem a tűzhelyet.(igaz ez nem jellemző rám, de ma a meleg győzött:))) Málna viszont leszedve, így gyorsan valami sütés nélküli nassolni valót kellett összedobnom. A hűtőszekrény feltérképezése után, előkerült a mascarpone, a Hulala, na meg ott volt a málna. Kis törpölés után, aztán elkészült ez a finom habos torta. Most, hogy jól befaltam egy-két szeletkét, :))) csak ülök, lesek ki a fejemből, és várom a beharangozott délutáni frissítő esőt. A tortát viszont mindenkinek bátran merem ajánlani.





26 cm-es tortaformához:

10 dkg Győri Édes vaníliás keksz
10 dkg Győri Édes kakaós keksz
10 dkg margarin

A kekszet aprítóval összeaprítani (v. ledarálni).
A margarint forráspontig hevíteni, majd a darált kekszre önteni és jól összekeverni.

A tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a kekszes masszát és kézzel egyenletesen belelapogatni.
Ezután 30 percre a hűtőszekrénybe tenni.






Málnahab hozzávalói:

20-30 dkg málna
porcukor
1 cs vaníliás cukor
szegfűszeg
fahéj
25 dkg mascarpone
5 dl Hulala(v. habtejszín)
10 g zselatin
1 dl víz

A málnát ízlés szerinti mennyiségű cukorral, párszem szegfűszeggel, és egy pici fahéjjal felfőzni.
Párpercig főzni, majd kicsit hűlni hagyni és végül leturmixolni. Ezután szűrőn átpasszírozni, hogy a magok ne kerüljenek bele a habos krémbe. Végül teljesen hagyni kihűlni.

A mascarponét simára keverni ízlés szerinti porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverni a teljesen kihűtött málnapépet.

A vizet felforralni, majd a tűzről levéve, állandó keverés mellett belekeverni a zselatint.
Kevergetve kihűteni, majd a málnás-mascarponés krémhez keverni.

A Hulalát kemény habbá verni, majd apránként szintén a málnás-mascarponés krémhez keverni.(ha habtejszínt használunk akkor habfixet is kell hozzáadni, mert különben összeesik a krém)

A tortaformát kivenni a hűtőszekrényből, majd a sütőpapírt eltávolítani a kekszes alapról.
Ezután visszatenni a formába, majd a tetejére kanalazni a málnás-habos krémet.

Tetejét egyenletesen elsimítani, majd legalább egy-két órára visszatenni a hűtőszekrénybe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt a torta tetejét málnaszemekkel kirakni, majd vízbe mártott késsel szépen felszeletelni.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehet ez a guszta édességed! Látod én tortát sem ettem még is nézik ki a fejemből és várom a hűsítő esőt, de nem jön!:-))

    VálaszTörlés
  2. Remek finomság, most nagyon jól esne

    VálaszTörlés
  3. Éva!
    Köszi, akkor együtt lesünk ki a fejünkből!!:) Sajnos itt egy csepp eső nem esett, de legalább ma nem volt kukameleg.

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    Kicsit megkésve, de már küldöm is.:)

    VálaszTörlés
  5. Marisz57!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  6. Ha málna van benne, már nem lehet rossz!!!! Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  7. Vicuska!
    Köszönöm!! Nagyon finom, és szerintem más gyümölccsel is elkészíthető.:)

    VálaszTörlés
  8. Aromás, illatos, finom torta, hogy!
    xoxoxo

    VálaszTörlés