2011. április 17., vasárnap

Dióstekercs.




Ez a sütemény egy nagyon régi kedvencem. Falusi nagy lakodalmakba sütik erre felénk, mivel igen sokáig eláll. Készítik diós, és kókuszos töltelékkel, és én bizony mindkettőt nagyon szeretem. Most éppen diós töltelékkel készítettem, és mivel elég sokáig eltárolható, így már a húsvéti ünnepek egyik aprósüteményének szánom. (persze csakis, ha marad addigra belőle) Most a recepttől kicsit eltértem, mivel a tészta összegyúrása után, kb. 30 percre a hűtőszekrénybe tettem, és pihentettem. Igaz kicsit aggódtam, hogy vajon jót tesz-e ez az élesztős tésztának, na de az első tepsi kisütése után az aggodalmam rögtön el is szállt. A megsült tészta még a szokásosnál is omlósabb lett, tehát ezután mindig pihentetés után fogom megsütni. A tojáshabot gőzfürdő fölött kell felverni, de ez ne vegye el senkinek a kedvét, mert robotgéppel felverve pár perc alatt kemény habot kapunk. Azután pedig mindenki ízlésének megfelelően darált dióval, vagy éppen kókuszreszelékkel keverheti össze. Mivel elég kiadós sütemény, így húsvétra bátran merem ajánlani mindenkinek.






Tészta hozzávalói:

40 dkg liszt
25 dkg margarin
4 db tojássárgája
0,5 dl tej
3 dkg élesztő
1 tk cukor
csipet só


Töltelék hozzávalói:

4 db tojásfehérje
30 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
10-12 dkg darált dió vagy kókuszreszelék






A tejet a cukorral meglangyosítani, majd belemorzsolni az élesztőt és lefedve felfuttatni.

A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni egy csipet sót, a margarint, és kézzel jó alaposan elmorzsolni.
Ezután közepébe mélyedést csinálni, majd beleütni a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt.
Jól összegyúrni a tésztát, majd háromfelé osztani és kis cipókat formálni belőle. kb. 30 percre a hűtőszekrénybe tenni pihentetni. Ezalatt az idő alatt ellehet készíteni a tölteléket.

Egy fémtálba beletenni a tojások fehérjét, majd hozzáadni a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Gőz fölött robotgéppel kemény habot verni belőle. Ezután levenni a gőzről és hűlni hagyni. Végül óvatosan fakanállal hozzákeverni a darált diót, és a reszelt citromhéjat.

A tésztát kivenni a hűtőből, majd mindegyik lapot vékonyra kinyújtani. (kb. 1-2 mm)
Ezután rákenni a habos-diós masszát, majd feltekerni. Vízbe mártott éles késsel felszeletelni.

A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezni a felszeletelt tésztát. (a szeleteket lapjával kell ráhelyezni a papírra)

Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 10-15 perc alatt szép pirosra sütni. A sütőből kivéve kicsit alányúlni a tekercseknek és elvásztani a sütőpapírtól. Végül teljesen kihűteni.

A kihűlt tekercseket tálcára szedni, majd a tetejét porcukorral megszórni. Száraz, hűvös helyen több napig eltartható.

15 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, nálunk a kókuszos a nyerő, de mind a kettő finom!

    VálaszTörlés
  2. Nemrég sütöttem a kókuszos verziót, de nehezen tudtam vágni, és orrán-száján folyt belőle a töltelék, csupa hab lett a kezem. Igaz, nem gőz fölött vertem a habot, talán ez lehetett a baj? Nekem frissen ízlett, úgy emlékszem pár nap múlva már eléggé száraz lett. A diós nem szárad ki?

    VálaszTörlés
  3. Jó show tekercs dió! Szeretném, ha egy szép vasárnap!
    Csókok,
    Maya

    VálaszTörlés
  4. Nagyön-nagyon szeretem a dióstekercset. Nagyon jól néznek ki.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta lett! Nálunk tuti nem bírná ki húsvétig. :D

    VálaszTörlés
  6. Én eddig csak kókuszosat sütöttem ilyen fajtát, de a diós is finom lehet!:-)

    VálaszTörlés
  7. Éva!
    Köszönöm!! Nekem jöhet bármelyik!!! Sajnos most sem tudok ellenállni neki, nem is tudom marad-e húsvétra. Na majd jól eldugom.:))

    VálaszTörlés
  8. Ibolya!
    Biztosan az lehetett a baj, hogy nem gőz fölött verted fel a habot, és így folyós maradt. Gőz fölött verve egészen más lesz az állaga, és nem tart csak párpercig felverni.Az is lehet hogy túl sok volt benne a töltelék és ezért folyt ki vágás közben, de ez lehetett a hab miatt is. Jó éles kés kell hozzá, és én minden harmadik vágás után, belemártottam hideg vízbe. Nagyon omlós lett a tésztája, de nem szokott nagyon kiszáradni máskor sem. Próbáld meg még egyszer megsütni, meglátod sikerülni fog. Tegyed dobozba, úgy biztosan nem fog kiszáradni és nem lesz kemény.:)

    VálaszTörlés
  9. Maya!
    Vă mulţumesc Maya.
    Vă voi trimite un gust de ea.
    sărut: Gizi

    VálaszTörlés
  10. Kati!
    Köszönöm!! Nálunk is nagy kedvenc!!:)

    VálaszTörlés
  11. Szemirámisz!
    Köszi, hát nálunk is van rá esély hogy elfogy addigra.:)) Nem-nem, megtudjuk állni, na meg persze közben még sütök mást is a héten.

    VálaszTörlés
  12. Nelli!
    Érdemes kipróbálni a diósat is, mert nagyon finom. A héten már volt kókuszos süti, ezért gondoltam inkább most dióval sütöm.:)

    VálaszTörlés
  13. Terike!
    Köszönöm!! Mi is nagyon szeretjük.:)

    VálaszTörlés
  14. Annyiga kis guszta! Imádom :)

    VálaszTörlés