2011. március 31., csütörtök

Meggyes-áfonyás párna.



Nem is olyan régen sütöttem almás párnát, és már akkor eldöntöttem, hogy másfajta gyümölccsel is elfogom készíteni. Most elérkezett az idő, és elkészült a meggyes-vörös áfonyás változat. A tészta maradt a jól bevált, finom túrós. Nem is tudom eldönteni, hogy melyik volt finomabb az almás, vagy pedig a mostani meggyes-áfonyás töltelékes. Vagyis igazából mindkettő nagyon finom!!! Langyosan egyszerűen nem lehet abbahagyni, annyira kínálja magát. Egy finom leves mellé kitűnő második fogás, de desszertként is megállja a helyét. Bátran merem ajánlani mindenkinek, mert biztos vele a siker.





Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
1 cs sütőpor
15 dkg túró
0,5 dl tej
5 ek olaj
10 dkg porcukor
reszelt citromhéj
csipet só
1 tojás


Töltelék hozzávalói:

1 üveg meggybefőtt
1/2 cs vörös áfonya
10 dk barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor
1 dl tejszín
cherry-brandy aroma
3 ek víz


Először a tölteléket kell elkészíteni, mivel kihűtve lehet a tésztába tölteni.
A meggyet egy szűrőbe önteni, és jól lecsepegtetni a levét.

Egy serpenyőbe beletenni a lecsepegtetett meggyet, az áfonyát, a cukrot, vaníliás cukrot, a tejszínt és az aromát, majd lassan kevergetve felforralni és 1-2 percig főzni.(ízlés szerint kerülhet bele több cukor is)
A pudingport simára keverni a vízzel, majd állandó keverés mellett ráönteni a gyümölcsre.
2-3 percig kevergetve sűrűre főzni. Végül a tűzről levéve teljesen kihűteni.

Egy tálba beletenni a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Kézi habverővel jól elkeverni, majd hozzászitálni a sütőporral elkevert lisztet. Végül kézzel összegyúrni, hogy jól nyújtható tészta legyen belőle.

Lisztezett felületen kb. 30 x 50 cm-es nagyságúra kinyújtani, majd 10-12 részre elosztva felvágni a tésztát.
A tojást kettéválasztani, majd a fehérjét villával kicsit felverni, és megkenni vele körbe a tésztalapok szegélyét.

A tésztalapok egyik felére rákanalazni a kihűlt meggyes-áfonyás tölteléket, majd a szabadon maradt tésztarészt 2-3 helyen párhuzamosan bevágni.(ettől lesz rácsos a teteje)
Ezután a berácsozott tésztát ráhajtani a töltelékre és a széleit jól lenyomkodni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymásmellé helyezni a párnácskákat. A tetejüket a megmaradt tojássárgájával lekenni.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon 20-25 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél 160 fokon 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve langyosra hűteni, majd a tetejét porcukorral megszórva tálalni.


12 megjegyzés:

  1. Hú Gizus szenzációs,nagyon gyönyörűek,nem különben nagyon finomak,és a fotó csodás,nagyon tetszik a tavaszi virágok a képen:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, guszta a süti és a körités is hangulatos!

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon guszta, a töltelék is fogamra való :)

    VálaszTörlés
  4. Meggyeset már én is készítettem, már eszembe jutott a meggyes-áfonyás is.De most már biztos elkészítem!:-)

    VálaszTörlés
  5. Ditta!
    Köszi!!! Érdemes ezzel a töltelékkel is megsütni, mert nagyon finom. Olyan tavaszias hangulatom volt ezt hoztam át a képen.:))

    VálaszTörlés
  6. Éva!
    Nagyon köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  7. Erinacea!
    Köszönöm és szívesen küldök belőle.:)

    VálaszTörlés
  8. Nelli!
    Feltétlen próbáld ki, isteni finom a meggy és az áfonya együtt.:)

    VálaszTörlés
  9. Bianka!
    Igen igen!! Isteni volt!!!:))

    VálaszTörlés