2018. december 21., péntek

Gluténmentes szezámmagos-mákos kréker.




A napokban megkerestek a Schär, gluténmentes termékeket gyártó cég megbízásából, hogy az ünnepek alkalmával megajándékoznának egy karácsonyi ajándékcsomaggal. Nagyon boldog voltam, mert az utóbbi időben igaz egyre sűrűbben készül a kis konyhámban gluténmentes sütemény, de arra nem számítottam, hogy ezt figyelemmel kísérik.... A csomag meg is érkezett, és én máris kipróbáltam a Mix B lisztet, és a mellékelt receptfüzetből elkészítettem a gluténmentes krékert. A liszttel nagyon könnyű volt dolgozni, és a kréker finom, ropogósra sült. Az ünnepekre csakis ajánlani tudom ezt a finom, sós, gluténmentes ropogtatni valót, ezzel is ötletet adva a lisztérzékenyeknek.


 Egy idézet a levélből, és bevallom nagyon jól estek a kedves, köszönő szavak.


"Köszönjük, hogy az általad megosztott  gluténmentes receptekkel hozzájárulsz ahhoz, hogy a gluténérzékenyek minél több fajta ételt tudjanak elkészíteni otthonukban, ezzel biztosítva számukra is a változékony étkezést."
 




Hozzávalók:

6 dkg vaj
1 db tojássárga (nagy)
18 dkg tejföl (20%-os)
1 kk só
1/2 kk őrölt fehér bors

Lekenéshez:

1 db tojásfehérje (nagy)
egy csipet só


Szóráshoz:

ízlés szerint szezámmag, mák, köménymag....





Tegyük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a sót és az őrölt borsot, majd keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a tejfölt és a tojássárgát.

Ezután gyors mozdulattal gyúrjuk össze a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki jó vékonyra.

A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a sót, villával verjük alaposan fel, majd kenjük vele le a tésztát, és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal, mákkal.....

Ezután ízlés szerint vágjuk fel a tésztát, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 160 fokon, 18 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. (amikor kivesszük a sütőből, még nem ropog, de mire kihűl, jó ropogós lesz a kréker)





Tálaláskor felnőtteknek kínáljuk pl. egy pohár bor, vagy éppen egy korsó sör mellé, a gyerekek pedig csak úgy magában ropogtassák el. 
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 162 kcal
 
Fehérje: 4 g
 
Zsír: 9 g
 
Szénhidrát: 16 g
 
 

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok az ajándékodhoz, és a sok finomsághoz, amiket készítesz!
    Nagyon boldog karácsonyt kívánok, sok szeretettel, Neked és kedves családodnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm!

      Meghitt, Békés Karácsonyi ünnepeket Kívánok Neked, és Kedves Családodnak!

      Törlés