2017. augusztus 2., szerda

Mentás őszibarackkrémleves pörkölt dióval.




A nagy melegben szívesen elkanalazgatunk egy jól lehűtött gyümölcslevest ebédre, vacsorára, vagy éppen csak a nassolás kedvéért. A gyümölcsök közül a finom, édes őszibarackot választottam, melyet pár perc főzés után leturmixoltam, majd jól lehűtve, pörkölt dióval megszórva tálaltam. Persze a pörkölt diót el is hagyhatjuk (igaz kár lenne, mert nagyon jól illik a krémleveshez) a leves nélküle is nagyon finom, és frissítő. (A recept megjelent a Küldd el a Recepted Júliusi lapszámában.)





 Hozzávalók:

4-5 db sárga húsú őszibarack 
1 marék menta
4-5 ek méz
2 cs vaníliás cukor
1 kisebb darab fahéj
4 db szegfűszeg
3 dl fehérbor
3 dl víz
2 dl habtejszín


 A baracknak húzzuk le a héját, majd vágjuk fel kisebb darabokra.

Egy edénybe hevítsük fel a mézet, majd adjuk hozzá a feldarabolt őszibarackot, és karamellizáljuk pár percig.

Ezután öntsük fel a borral, és a vízzel, adjuk hozzá a mentát, a fahéjat, a szegfűszeget, és a vaníliás cukrot, majd főzzük kb. 10 percig. (közben kóstoljuk meg, és ha szükséges cukorral vagy édesítőszerrel ízesítsünk utána)

Amikor a barack puhára főtt, szedjük ki a mentát, és a fűszereket, majd adjuk hozzá a tejszínt és turmixoljuk össze. (vagy botmixerrel pépesítsük)

Ezután egy szitán szűrjük át, hogy selymesen krémes legyen a leves, majd hűtsük ki teljesen.

Közben pörköljük meg a diót.




2-3 marék diót tördeljünk kisebb darabokra, majd tegyük egy serpenyőbe.

Ezután közepes lángon, állandó kevergetés mellett, pár perc alatt pörköljük meg. (arra figyeljünk, nehogy közben megégjen, inkább többször vegyük le egy pillanatra a tűzről)

A megpörkölt diót kicsit morzsoljuk össze a tenyerünk között, hogy a héj nagyjából leváljon róla.




Tálaláskor a jól lehűtött krémlevest szórjuk meg a pörkölt dióval, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése