A nagy melegre való tekintettel, és mivel még mindig jelen van a piacokon az áfonya, így megint egy pohárkrémet készítettem ebéd utáni desszertnek. Igaz az áfonyát igen borsos áron kínálják, de azért néha megengedhetünk magunknak egy kis kényeztetést. A pudingkrémet roppant egyszerű elkészíteni, és a ropogósra sült leveles tészta sem okozhat gondot. Az áfonyát és a pudingkrémet is előre elkészíthetjük, majd összeállítás után rögtön kínáljuk, mert különben a ropogós tészta felszívja a nedvességet, és elveszti a ropogóságát. Áfonya helyett pl. szederrel, málnával.... is készíthetjük.
Hozzávalók 6-8 pohár pudingkrémhez:
2 cs tejszínízű pudingpor
6 dl tej
2 cs vaníliás cukor
5-6 ek kristálycukor
4 dl Hulala (v. habtejszín)
2 cs tejszínízű pudingpor
6 dl tej
2 cs vaníliás cukor
5-6 ek kristálycukor
4 dl Hulala (v. habtejszín)
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel.
Ezután öntsük hozzá a maradék tejet, adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.
Amikor kellően besűrűsödött vegyük le a tűzről, majd kevergetve hűtsük ki.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd kézi habverővel, apránként keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz.
Hozzávalók a ropogós tésztához:
1 cs leveles tészta (Tante Fanny)
2-3 ek porcukor
A leveles tésztát szórjuk meg porcukorral, majd a sodrófával gyengéden menjünk át rajta párszor.
Ezután fordítsuk át egy sütőpapírra, majd ezt a felét is szintén szórjuk meg porcukorral, és gyengéden menjünk át rajta a sodrófával.
Ezután helyezzünk rá egy sütőpapírt, és egy akkora tepsit nyomatéknak mint a tészta mérete.
Helyezzük be a forró sütőbe, majd kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 15 percig, majd levettem a tepsit és a sütőpapírt, és úgy sütöttem készre)
Amikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd tördeljük apróra.
Karamellizált áfonya hozzávalói:
20 dkg áfonya
3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
csipet őrölt fahéj
Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, szórjuk meg a barna cukorral, a vaníliás cukorral, és ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd keverjük össze.
Ezután tegyük be a mikróba, és pár perc alatt karamellizáljuk meg (közben egyszer, óvatosan keverjük át) majd hűtsük ki teljesen.
A poharakba egyenlően osszuk el a teljesen kihűlt, karamellizált áfonya több mint a felét, majd kanalazzuk rá a pudingkrém felét.
Ezután szórjuk meg az apróra tördelt leveles tésztával, majd kanalazzuk rá a maradék krémet.
Végül díszítsük a maradék áfonyával, ízlés szerint a ropogósra sült leveles tésztával.
Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk, mert különben a leveles tészta állás közben elveszti a ropogóságát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése