2017. augusztus 14., hétfő

Kapros zöldbableves baconos krumpligombóccal.




A reggeli bevásárlás során szép, zsenge zöldbabot vásároltam, és már csakis azt kellett eldönteni, hogy leves, vagy éppen főzelék készüljön belőle. A feltett kérdésemre a válasz pedig az volt, hogy kezdjük a hetet zöldbablevessel. Így aztán a hagyományos zöldbablevest kicsit újragondoltam, és került bele pl. egy csokor kapor, tejföl, és krumpligombóc melyet ropogósra sült baconnel bolondítottam meg. A leves pedig az egyszerűsége ellenére, ám a baconos krumpligombócnak köszönhetően nagyon finom, és igazán laktató volt.





Hozzávalók a leveshez:

50 dkg sárga hüvelyű zöldbab
2 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
1 csokor kapor
őrölt színes bors
2 tk ételízesítő
3 dkg vaj
2 dl tejföl
1 ek liszt
2 l víz


A zöldbabnak vágjuk le a két végét, majd daraboljuk fel ízlés szerint. A sárgarépát  pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük, és daraboljuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kaprot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és szintén vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt sárgarépát, pároljuk pár percig, majd szórjuk meg az apróra vágott kaporral, végül pedig a feldarabolt zöldbabbal.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd 1-2 merőkanál forró levessel.

Ezután állandó keverés mellett csorgassuk a leveshez, majd forraljuk fel újra.




Baconos krumpligombóc hozzávalói:

15 dkg főtt krumpli
10 dkg bacon
kb. 10-15 dkg liszt (amennyit a krumpli majd felvesz)
őrölt fehér bors
1 db tojás

A bacont vágjuk fel apróra, majd süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és hűtsük ki egészen.

A krumplit vágjuk fel apró kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, villával törjük össze, majd hűtsük ki egészen.

A teljesen kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a lisztet, a pirosra sült bacont, egy tojást, sózzuk, borsozzuk, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze úgy, hogy egy formázható tésztát kapjunk. Amennyiben túl lágy lenne a tészta, adjunk hozzá még lisztet.

Ezután nedves kézzel formázzunk diónyi golyókat a tésztából. 

A készre főtt, forrásban lévő levesbe, óvatosan helyezzük bele a krumpligombócot, majd főzzük 5-6 percig, hogy teljesen átfőjenek.




Tálalás előtt merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. A tejfölös-kapros leveshez pedig nagyon jól illik a krumpligombóc a ropogósra sült baconnel.



4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Marika! Készítsed el, nagyon, de nagyon finom volt.

      Törlés
  2. Ez nagyon jól néz ki, meg fogom csinálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Örülök hogy megcsinálod, és jó étvágyat kívánok hozzá.

      Törlés