A tejbegríz nem csak a gyerekek kedvence, mert szerintem a felnőttek is szeretik. Nálunk nagy kedvenc pl. kakaóval, cukros-fahéjjal megszórva, vagy éppen lekvárral tálalva. Persze az egyszerűen elkészíthető tejbegrízt egy kicsit továbbgondolva, kókuszreszelékkel megbolondítva, akár pohárdesszertként is tálalhatjuk. Én pl. a télire eltett rumos meggyből zselét főztem, majd a poharakban lévő tejbegríz tetejére kanalaztam. Ezután irány a hűtő hogy kellően lehűljön, és az ízek jól összeérjenek. A recept megjelent a "Küldd el a Recepted" júliusi lapszámban.
Hozzávalók a kókuszos tejbegrízhez:
5 dl tej
10 dkg búzadara (gríz)
5 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dkg vaj
csipet só
2 dl Hulala (v. habtejszín)
A tejhez adjuk hozzá a vajat, majd langyosítsuk meg, hogy a vaj felolvadjon.
Amikor a vaj felolvadt adjuk hozzá a búzadarát (grízt), a kókuszreszeléket, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.
Ezután kevergetve hűtsük ki. (érdemes kevergetve hűteni, mert akkor nem lesz csomós)
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a kihűlt tejbegrízhez.
Ezután ízlés szerint kanalazzuk poharakba, vagy kisebb tálkákba az elkészült tejbegrízt.
Rumos meggy hozzávalói:
1 kisebb üveg rumos meggy
1 dl meggylé
1 dl víz
1 cs vaníliás cukor
1-2 ek barna cukor
1 mk őrölt fahéj
1/2 ek étkezési keményítő + egy pici víz
Az előzőleg rumban eltett meggyhez adjuk hozzá a meggylevet, a vizet, az őrölt fahéjat, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd főzzük pár percig.
A keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a meggyhez.
Ezután addig főzzük, míg kissé besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük éppen csak langyosra.
A poharakban (v. tálkákban) lévő tejbegríz tetejére kanalazzuk rá a rumos meggyet, majd helyezzük be a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a pohárkrémet, majd rögtön tálaljuk. A habos-kókuszos tejbegrízhez pedig nagyon jól illik a rumos meggy, de ízlés szerint másfajta gyümölccsel is tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése