2017. augusztus 27., vasárnap

Kókuszos bulgur körtekrémmel.




Visszatért a kánikula, tombol a meleg, így aztán vasárnap délutáni desszertnek egy finom pohárkrémet készítettem. Ennek a pohárkrémnek a különlegessége (legalábbis számomra) hogy bulgurral készült. A napokban ugyanis egy nagyon kedves ismerősömmel Klárikával váltottunk pár szót a facebookon, Ő ugyanis bulgurt készített köretként, és megemlítette, hogy hallott már az édes változatáról is. Bulgurt én is szívesen készítek, de eddig csakis kizárólag sós változatban, húsok mellé köretnek, vagy éppen párolt zöldséggel összekeverve, akár főételként is szívesen fogyasztjuk. Mivel szeretek számomra új dolgokat kipróbálni, így megszületett az én édes változatom. A bulgurt kókuszreszelékkel együtt főztem puhára, majd egy finom körtekrémmel váltakozva kanalaztam a fagylaltos kelyhekbe. Az íze pedig...... nagyon, de nagyon finom, így csakis ajánlani tudom mindenkinek.





Hozzávalók a kókuszos bulgurhoz:

1,5 dl bulgur (előfőzött durumbúza töret)
4 dl tej
3 ek kókuszreszelék
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek barna cukor (v. édesítőszer)


Egy serpenyőbe tegyük bele a bulgurt, a kókuszreszeléket, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, majd öntsük hozzá a hideg tejet.

Ezután keverjük össze, majd kisebb lángon, néha megkeverve, főzzük puhára, majd fedjük le a serpenyőt és hagyjuk egy fél órát állni. (én fogkeményre főztem, hogy ne legyen egy összeálló massza)

Ezután vegyük le a fedőt, keverjük össze, majd hűtsük ki teljesen.




 Hozzávalók a körtekrémhez:

2 db körte
1/2 db citrom leve és reszelt héja
2 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 mk őrölt fahéj
2 db szegfűszeg
0,5 dl édes fehérbor (v. víz)
15 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)


A körtét hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint daraboljuk fel, és facsarjuk rá a citromlevet, hogy ne barnuljon meg.

A barna cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó keverés mellett, karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a feldarabolt körtét. ( ekkor hirtelen megkeményedik a cukor, de főzés közben fel fog olvadni)

Ezután tegyük vissza a tűzre, öntsük fel a borral, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a szegfűszeget, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, reszeljük rá a citromhéjat, majd kisebb lángon főzzük pár percig. (arra figyeljünk nehogy túlfőzzük)

Amikor a körte puhára főtt, vegyünk ki belőle pár darabot a díszítéshez, a többit pedig turmixoljuk össze, majd hűtsük ki egészen.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, és egy csomag vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a leturmixolt körtét, majd szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként adjuk hozzá a körtés mascarponekrémhez. (annyi tejszínhabot adjunk hozzá, hogy egy könnyű, de nem túl lágy, krémet kapjunk)



A teljesen kihűlt kókuszos bulgurt a körtekrémmel felváltva rétegezzük a poharakba, majd ízlés szerint helyezzük rá a félretett körtedarabokat.

Az elkészült desszertet tálalhatjuk rögtön, de ízlés szerint betehetjük a hűtőbe, hogy jól lehűljön tálalás előtt, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése