2016. december 23., péntek

Gesztenyetorta.




Az ünnep előtti utolsó naphoz érkeztünk, így megkezdődött a visszaszámlálás, gyorsan még beszerezhetjük ami esetleg elmaradt a bevásárlásnál, és megsüthetjük a krémes, és csak rövid ideig tárolható süteményeket, tortákat. Én pl. egy gesztenyetortát sütöttem, melynek az alapja egy kakaós piskóta, a krémes réteg pedig egy finom, rumos-gesztenyés krém. Az elkészült tortát végül kakaóval szórtam meg, és az ünnephez illően díszítettem. Mivel nálunk már ma megkezdődött az ünneplés, így a tortát felszeleteltem, és mondhatom nagyon, de nagyon finom.





Tészta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:

8 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
4 dkg liszt
4 dkg holland kakaó
3 db tojás (nagy)
2 ek rum


A barna cukrot én ledaráltam, de az üzletekben lehet kapni barna porcukrot is.

A barna cukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a rumot, és keverjük még 1-2 percig.

A lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a keverékhez, és fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral (v. zsírozzuk, és lisztezzük ki) majd öntsük bele a masszát. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd süssük közepes hőmérsékleten kb. 15 percig, tűpróbáig.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.





Gesztenyés krém hozzávalói:

40 dkg gesztenyemassza (2 csomag)
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek rum (v. ízlés szerint)
4 dl Hulala


A gesztenyemasszát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, vagy a krumplinyomóval nyomjuk át.

Ezután adjuk hozzá a puha, felkockázott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a rumot, majd keverjük simára.

A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd apránként, fakanállal keverjük össze a gesztenyés krémmel.

A teljesen kihűlt tortalapot helyezzük bele egy 24 cm-es sütőpapírral kibélelt formába, majd kanalazzuk rá a krémet, és egyenletesen simítsuk el a tetejét. (a tészta mire teljesen kihűl, kissé összemegy,és éppen belefér majd a 24 cm-es formába)

Ezután pár órára, vagy egész éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.




Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szórjuk meg cukrozott kakaóval, és díszítsük porcukorral. A tésztája légiesen könnyű, melyhez nagyon jól illik a habos gesztenyekrém.


2 megjegyzés:

  1. Feliz Navidad y próspero Año Nuevo querida Gizi bendiciones por siempre junto a tu familia,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Muchas gracias querida Rosita! abrazos y abrazos!

      Törlés