2018. augusztus 7., kedd

Paradicsomos-sajtos tészta.




Egyszerű, és húsmentes tészta készült ebédre, sok-sok paradicsommal, friss bazsalikommal, sajttal, és bevallom ebben a nagy melegben nem is vágytam másra. Igaz a sütőt bekellet hozzá kapcsolni, de mivel ez még a kora reggeli órákban történt, így nem jelentett gondot. Mire a paradicsomos szósz elkészült a tészta is megfőtt, majd sütőformába rétegezve került a sütőbe. Kb. fél óra múlva pedig már el is készült, ebédidőre pedig éppen fogyaszthatóra hűlt. (igaz én akár hidegen is megeszem :) ) Én Barilla penne tésztát használtam, melyet az Itália ízei webáruházban bárki beszerezhet kedvező áron, így érdemes benézni.





 Hozzávalók:

 25 dkg durum penne tészta
1 kg paradicsom
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 marék friss bazsalikom
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 tk cukor
 20 dkg reszelt sajt (pl. edami, trappista...)
 2-3 ek olívaolaj





 A paradicsomból tegyünk félre pár darabot, a többit pedig daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A bazsalikomot nagyjából vágjuk össze.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a cukorral, majd keverjük hozzá a nagyjából összevágott bazsalikomot, és néha megkeverve, főzzük kb. 20 percig.

Amikor a paradicsom készre főtt, vegyük le a tűzről, majd turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük.

Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük le, adjuk hozzá a pürésített paradicsomot, és keverjük alaposan össze.

Ezután egy sütőformába (v. tepsibe) tegyük bele a paradicsomos tészta felét, szórjuk meg reszelt sajttal, majd öntsük rá a maradék tésztát.

A félretett paradicsomokat vékonyan szeleteljük fel, majd helyezzük a tésztára, és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig, hogy a sajt ráolvadjon, és a teteje szép színt kapjon.





Tálalás előtt a sütőből kivett tésztát hagyjuk kicsit hűlni, majd helyezzük tányérra, szórjuk meg friss bazsalikommal, majd úgy kínáljuk.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 527 kcal

Fehérje: 24 g

Zsír: 22 g

Szénhidrát: 56 g


5 megjegyzés:

  1. Annyira gusztán néz ki, hogy rögtön éhes lettem :)
    Imádom !!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm hogy "Imádod"! Olyan egyszerű, és annyira finom. Melegen ettem ebédre, a maradékot pedig hidegen, de nem tudtam eldönteni hogy melyik volt finomabb. :)

      Törlés
  2. 1 kiló paradicsom 25 deka tésztához? Nem sok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nem volt sok, mivel sütés közben azért még magába szívja a tészta, és a tetejére is kell pár darabot szeletelni. Persze ízlés szerint kevesebbel is készülhet.

      Törlés
  3. Köszönöm mindazoknak a jó és hasznos információkat, amelyek mindenkinek megosztottak, nagyon érdekes és nagyon hálás vagyok ezért, és nagyszerű volt enni.
    เว็บท่องเที่ยว

    VálaszTörlés